Arto Merisalo aitoja ajatuksia Artolta

Käräjäoikeus on ankaran tuomionsa päättänyt, käsittely hovioikeudessa jatkuu

Helsingin käräjäoikeus antoi eilen aamulla klo 08.00 päätöksen nk. Nova -jutussa sekä kolmessa nk. vaalirahahaarassa, joista tunnetuin Ilkka Kanervaan liittynyt osio.

Päätös oli kovuudeltaan ja jyrkkyydeltään varmasti yksi ankarimmista lajissaan. Onneksi oli tuoli alla, kun päätöksen sain tietokoneen ruudulle. Päätös järkytti ja lamaannutti.

Olin toki itse tuomiota odottanut, oli varma, että käräjäoikeus meidät avainhenkilöt joka tapauksessa jostakin tuomitsee.

Mutta sitä en uskonut, että syyttäjän ja Nova jutussa myös konkurssipesien vaatimukset menevät lähes sellaisenaan läpi ja meille annetaan käytännössä syyttäjän seuraamuskeskustelussa helmikuussa 2012 alkuperäisestä marraskuun 2011 vaatimuksesta poiketen esittämä 2-3 kertainen seuraamuskannanottovaateen mukainen tuomio. Ja että käräjäoikeus määrää meidät heti vangittavaksi. Ja senkin (vangitsemisen) ainut peruste oli tuomioiden pituus. Toki tähän on aina tuomioistuimella ratkaisuvalta. Mutta viimeaikoina esim. Uotien jutuissa ja nk. suuressa kuittikauppajutussa aivan hiljattain samassa tuomioistuimessa 4-6 vuoden ehdottomia talousrikostuomioita ei laitettu heti täytäntöön. Ei myöskään tunnetun formulakuljettajan veneonnettomuuden ehdotonta tuomiota ja monta muuta on jäänyt laittamatta. Mutta meille yleisestä linjasta poiketen tuomiot päätettiin laittaa heti täytäntöön. Miksi meidät 3 vuotta yhtiöiden konkursseista pitää vangita heti ? Olen ollut aina läsnä oikeudessa ja kaikissa viranomaistilanteissa, kun on kutsuttu ja pyydetty ja aion olla vastakin.

Puolustautuminen hovioikeudessa näin laajaan asiakokonaisuuteen liittyen ja yleensä elämä ja asioiden hoito millään tavoin on käytännössä mahdotonta vankilasta käsin, kun hovioikeuden ratkaisuun asti olet vankilassa tutkintovangin statuksella rajoitetuin tapaamis- ja yhteydenpito-oikeuksin ym. Eli järjestelmä haluaa rajoittaa tälläkin tapaa myös puolustautumistamme hovioikeudessa.

Sadat ja sadat ihmiset ovat lähettäneet viestejä, joissa ovat pitäneet kohtaloamme kohtuuttomana. Ja vangitsemispäätöstä aivan erityisen kohtuuttomana.

Ellei muutosta asiaan tänään tule hovioikeudessa, lähden sitten valtionhotelliin odottelemaan niitä ratkaisuita.

Blogikirjoituksiin voi tulla hetkellinen tauko. Saan toki Vantaalta käsin toimittaa tänne julkaistavaksi edelleen ajatuksiani. Ja niissä voi tulla vielä jopa jotakin uutta vaalirahakuvioista 2006-2007. Täytyy harkita, haluaako noita vanhoja asioita kaivella muussa, kuin mahdollisen kirjan muodossa.

Ajattelin, että jos tässä nyt tulee ylimääräistä aikaa olla valtion hoidossa, käytän sen hyödykseni opiskeluun, kuntoiluun sekä kirjan (jota monelta taholta on pyydetty) runkotekstin kirjoittamiseen.

Käräjäoikeuden eilisestä päätöksessä olen erityisen surullinen entisen vaimoni Aijan ja Pasi Hakalan kohtalosta / puolesta. He kumpikaan eivät olisi missään olosuhteissa ansainneet tulla tuomituiksi ehdottomaan vankeuteen. Yli-Saunamäen, minun ja Pauli Hakalan osalta pidin selvänä, että saamme alioikeudessa ehdottomat tuomiot. Monet juristit ja muutkin ihmiset sanoivat minulle jatkuvasti jutun aikana siitä, että alioikeudessa teidät tuomitaan ja hovioikeudessa alatte vasta saada oikeutta. Nyt tuntuu siltä, kuin käräjäoikeutta ei olisi tarvinnut käydäkään, kun mitään esittämäämme näyttöä (kymmeniä todistajia ja uutta KHT-erityistarkastusta) ei noteerattu millään tavoin. Käräjäoikeuden päätös tuli ja meni lähes täysin syyttäjien syytekirjelmän ja Tuokon subjektiivisen 2009 julkisuuden paineessa konkurssipesän lukuun tekemän erityistarkastuskertomuksen mukaan. Meidän esittämämme näyttö jäi lähes täysin vaille arvoa. Aika näyttää, meneekö asia eri tavoin hovioikeudessa, kun sama näyttö siellä läpikäydään uudelleen. Toivottavasti.

Toivotan jokaiselle lukijalle hyvää kevään odotusta ja teille monille sadoille rohkaisevia viestejä lähettäneille suuret kiitokset kannustuksesta. Ne auttavat jaksamaan !

 

Arto Merisalo

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kiitos samoin ja voimia sinulle!

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Mielestäni Kanervan tuomio on liian lievä.
Tuomion olisi pitänyt olla pitempi, sekä ehdoton.

Hän on päättäjän asemassa oikestaan vakavimpaan rikokseen syyllistynyt.

Merisalon 6- vuotta (käytännössä kolme vuotta,- ja suoritetaan avovankilassa. Lomat juoksee. Ei luokitella vaaralliseksi.

Tuomio vaikuttaa kovalta, mutta sitä ovat olleet langettamassa ammatti-ihmiset.

Käräjäoikeuden tuomio on laillinen, koska se ei voi antaa laittomia tuomioita.
Valitusprosessi on oma prosessi, jolla pyritään tuomion muuttamiseen.
Se voi lieventyä, tai koventua riippumatta valittaja-osapuolesta. Myöskin ennallaan tuomio voi pysyä.

On mahdollista, että Merisalon tuomio lieventyy, mutta ei kuitenkaan vapaudu syytteistä.
Kanervan tuomio sen sijaan saattaa muuttua ehdottomaksi.

Ulrike Lilja

Kaikki tuomiot olivat vahvasti ylimitoitettuja ja tulevat varmasti hovissa muuttumaan. Täysin järjetöntä jos vangitsemispäätöstä jatketaan, voimia Artolle.

Kai Haavisto

Arto, onneksi kuitenkin tuomio todennäköisesti lyhenee, 1-2 vuoteen, josta yli puolet saattaa mennä päivät ulkopuolella töissä ja yöt Valtion hotellissa. Tai sitten ehdonalaiseksi. Toivotaan, että teidän tilintarkastus otetaan huomioon seuraavassa oikeusasteessa ja saatte oikeutta.
Aijan tuomio oli erittäin suuri vääryys, koska hänellä ei ole mitään osaa eikä arpaa käytännössä mihinkään. Toivottavasti ainakin hänen tuomio muutetaan ehdonalaiseksi pikimmiten.
Tsemppiä edelleen sekä voimia tuleviin koitoksiin.

Toimituksen poiminnat