Arto Merisalo aitoja ajatuksia Artolta

Kuulumisia ja kuntavaaleista

KUULUMISIA JA KUNTAVAALEISTA

 

 

Terveisiä täältä Tuusulan Jokelasta, jonka ”valtionhotellin” palveluista olen saanut nauttia Vantaan jälkeen noin neljän kuukauden ajan. Siirryimme Novan aikaisen kollegani Pauli Hakalan kanssa tänne Tuusulan Jokelan vankilaan oltuamme ensiksi kaksi kuukautta Vantaan vankilassa. Tätä ”pakkolomamatkaa”, eli tutkintavankeutta alkaa siis olla takana kaikkineen noin puoli vuotta.

 

Tämä Jokelan vankila on valmistunut 1992 ja se on rakennettu entiseen tulitikkutehtaaseen. Yksikkö on pieni, täällä on entisen Uudenmaan lääninvankilan, eli nykyisen Jokelan vankilan / tutkintavankilan puolella noin 80-90 henkilöä ja avovankilayksikössä noin 40 henkilöä. Koko vankila-alueen miljöö on kaunis pääradan ja lammen sekä joen välisellä kannaksella vanhoine saneerattuine rakennuksineen, interiööri on vankilaksi harvinaisen asiallinen ja miellyttävä.

 

Aloitin täällä ulkopuolisen oppilaitoksen ylläpitämän ja toteuttaman koulutuksen, joka keskittyy sopivasti tietotekniikkaan, kieliin (Englanti ja Ruotsi) sekä yhteiskuntaoppiin ja toki myös muihin aineisiin. On ollut outoa liki 30 vuoden jälkeen istua oppilaaksi koulunpenkille ja käyttää päivittäin 6-7 tuntia opiskeluun. Vaan se ei ole ollut eikä ole haitaksi. Kielitaitoni onkin repsahtanut ja sen preppaus on paikallaan ja siihen toivoin mahdollisuutta heti, kun tämä ”vangitaan heti” päätös tuli huhtikuussa. Kielten lisäksi heikko osaamiseni pätee myös tietokonetaidoissa. Exel ja photoshop sekä monet muut ohjelmat ovat olleet opettelematta aina tänne asti. Ne on tehnyt vuosien ajan työtiimissä joku muu ja nyt on aika opetella ne itse. Tietokoneen käyttötaitoni on rajoittunut netin ja sähköpostin, sekä tekstinkäsittelyohjelma wordin käyttöön. On siis paljon uuden oppimista. Hyvä niin. Aikakin kuluu tällä tavoin paremmin. Meitä opiskelee yhdessä mielenkiintoinen ja huumorintajuinen 8 henkilön porukka 4-5 eri opettajan johdolla.

 

Opiskelun myötä sain myös tämän laitoksen johdolta luvan elämänkertakirjani runkotekstin kirjoittamiseen tietokoneella opiskelun ohessa. Siinä onkin tehtävää kerrakseen. Tavoite on kirjoittaa kaikkineen 800-1.200 sivua, eli täyttä A4 arkkia, josta varsinainen kirjan pääkirjoittaja sitten ottaa haluamansa aineiston ja tiedon, haastatella eri elämääni liittyviä henkilöitä ja synnyttää sitten 350-450 sivuisen elämänkertakirjan. Paljon tulee mielenkiintoista asiaa esiin sekä liike-elämän, hengellisen elämän, politiikan, että yksityiselämänkin osalta. Kuvailen kirjassa myös monia mielenkiintoisia tunnettuja henkilöitä ja suhdettani heihin. Kirjasta tulee varmasti monessa suhteessa mielenkiintoinen. Kirjoittaminen on hyvässä vauhdissa!

 

Juristini OTT Harri Vento jätti heinäkuun lopussa korkeimmalle oikeudelle (KKO) vangitsemiseeni liittyvän uuden valituslupahakemuksen. Saimme juhannuksen alla kesäkuun 21 päivänä hylkäävän päätöksen vangitsemisasian kanteluun Helsingin hovioikeudelta joka kuukautta ennen sitä oli vapauttanut samassa jutussa Tapani Yli-Saunamäen terveydellisistä syistä sekä arvioiden, että vangitsemisen jatkaminen olisi vaarantanut hänen puolustautumisensa ja tasapuolisen kohtelunsa hovioikeudessa. Ensimmäisen vangitsemiskantelunhan teimme kaikki vangituksi määrätyt henkilöt heti huhtikuussa ja tuolloin hovioikeus hylkäsi niin Yli-Saunamäen, minun kuin Pauli Hakalan kantelun. Yli-Saunamäki teki vangitsemisasiassa uuden kantelun em:sti toukokuussa ja sen hovioikeus tunnetuin perustein hyväksyi. Tapani Yli-Saunamäki (TYS) on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ollut kuitenkin vapauttamisensa jälkeen varsin hyvävointinen esiintyen eri tilaisuuksissa, ravintoloissa ja useiden eri lehtien palstoilla ainakin ilman näkyviä terveysongelmia. Veikkaaja-lehdessä hän kesäkuussa antoi ymmärtää ”jalan nousevan” ja olevansa huippukunnossa. Olen toki iloinen siitä, että TYS on tervehtynyt nopealla aikataululla heti tutkintavankeudesta vapauduttuaan kokien suoranaisen ”ihmeparantumisen”. Juristini OTT Harri Vento haluaisi kuitenkin korkeammalta oikeudelta (KKO) kannan siihen, onko Yli-Saunamäen ja minun sekä Pauli Hakalan kohtelu yhdenmukaista ja tasapuolista. Myös yleiseen oikeuskäytäntöön haluttiin hakea KKO:lta samalla linjaa. KKO päätti kuitenkin uudelleen nyt syyskuun lopulla, ettei se ota asiaamme käsiteltäväkseen ja anna meille valituslupaa. Erikoista sinänsä, että KKO hylkäsi valituslupahakemuksemme toistamiseen. Huhtikuussa hovioikeuden antamasta ensimmäisestä vangitsemiskantelun hylkäämisestä valitettuamme KKO ei siis antanut meille valituslupaa ja sen päätös tuli kesäkuun lopulla. Toki silloin perusteet olivat erilaiset kuin ne olivat nyt viimeisessä valituslupahakemuksessa, jonka lähtökohdat olivat merkittävästi painavammat ja perustellummat. Itse en tämänkään KKO:n muutoksenhakuasian varaan mitään laskenut ja elämä jatkuu täällä Jokelassa hovioikeuden varsinaista käsittelyä odottaen tutkintavankina. Tasapuolinen kohtelu, jota olisimme odottaneet vangitsemisasioissa, jokainen voi miettiä, saammeko Pauli Hakalan kanssa sitä Tapani Yli-Saunamäkeen verrattuna, eli laittaa kysymään, meneekö kaikki ihan oikein? Mutta jostain syystä KKO ei halunnut antaa valituslupaa ja käsittelynsä kautta linjata vangitsemisasiaa sekä katsoa, onko esim. meidän jutussamme toimittu tasapuolisesti ja yhdenmukaisesti oikeuskäytännön osalta! Siihen on sitten tyydyttävä ja onniteltava edelleen Yli-Saunamäkeä ja juristiaan Jarmo Ellosta siitä, että onnistuivat saamaan hovioikeuden vakuuttuneeksi TYS:n tilasta ja tilanteesta!

 

Olen havainnut, että juttujemme käsittely suuren julkisuuden kera eivät ole olleet vastaajien kannalta kovin mielekkäitä ja oikeudenmukaisia. Julkisuus tuo painetta ja julkisuuden vuoksi pelätään tehdä ratkaisuita, jotka poikkeaisivat yleisestä odotuksesta tai luullusta yleisestä odotuksesta. Koen, että me Nova-jutuissa Helsingin käräjäoikeudessa tuomitut olemme eräänlainen varoittava ennakkotapaus muille. Tuomioiden perusteluissa kun puolustuksen esittämän näytön yli käveltiin varsin rankalla tavalla ja ylipäätään puolustusta tukeva näyttö jäi lähes täysin huomiotta käräjäoikeudessa. Nova-juttujen nk. poliittisien osioiden osalta jäin miettimään kuluvana vuonna paljon esillä olleiden Finnairin ja Ilmarisen juttuja, joissa sama apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske, joka nosti meidän poliittisissa osioissamme syytteet, jätti ko jutuissa syyttämättä. Tosin uskon tuon syyttämättäjättämisen olleen perusteltua, mutta kun katsoo meidän poliittisten osioidemme juttuhaarojen lähtökohtia, tuskin monikaan uskoi, että niissäkään ketään syytettäisiin, puhumattakaan tuomittaisiin, mutta niin vain syytettiin ja tuomittiin. Jorma Kalske kuitenkin linjasi Finnairin ja Ilmarisen jutuissa toisin. Miksi, sitä jäin miettimään ja uskon monen muunkin miettivän samaa?! Mietin myös monia eri talousrikosjuttuja, sekä tuoreita, että vanhempia. Hannu Kailajärvi tuomittiin Wincapitan jutussa vain 4 vuodeksi vankeuteen, toki syyttäjä hakee hänelle nyt hovioikeudessa 5 vuoden tuomiota. Kyse on tuomion mukaan liki 60 miljoonan euron talousrikoksesta, jossa väitetty rikoshyöty olisi ollut 5-10 miljoonan euron välissä. Kailajärvi vastaa hovioikeudessa vapaalta eikä häntä määrätty heti vangittavaksi käräjäoikeudessa, myös tuomion pituus meidän juttuumme verrattuna on varsin pieni tai sitten vastaa enemmän oikeaa linjaa ja meidän kaikessa linjasta poikkeavaa?! Summat Wincapitassa ovat aivan eri luokkaa, kuin Novan jutuissa ja Novalla oli 7,5 vuoden toimintahistoria ja pohjimmiltaan terve liiketoiminta. Sama vertaus pätee useampaan nk. kuittikauppajuttuun, jossa tuomitut olivat järjestelmällisesti myyneet vääriä kuitteja yrityksen kirjanpitoon, esim. nk. Anton-jutussa liki 40 miljoonan euron arvosta. Vastaajat saivat 4-5,5 vuoden tuomiot eikä ketään määrätty heti vangittavaksi. Me maksoimme Novasta 7,5 toimintavuoden aikana vuosien ajan kaikki verot ja lakisääteiset maksut normaalisti sekä työllistimme noin 60 henkilöä. Vain loppuvuonna 2008 jäi veroja maksamatta, kun markkinat romahtivat, ei ennen sitä. Meille annettiin käytännössä maksimituomiot ja määrättiin käräjäoikeudessa heti vangittavaksi. Vertailtavia tapauksia löytyy melkoinen määrä, jossa meidän Helsingin käräjäoikeudessa saamamme superkovat tuomiot eivät millään tavoin korreloi muihin vastaaviin tai merkittävästi suurempiin talousrikoksista annettuihin juttukokonaisuuksien tuomioihin. Olemme siis jonkinlainen ennakkotapaus, varoittava esimerkki muille kaikessa, surullista kyllä.

 

Täytyy uskoa ja luottaa siihen, että Helsingin hovioikeus perehtyy juttuun ja vastaanottaa esitettävän näytön eikä anna julkisuuden paineiden vaikuttaa ratkaisussaan. Luotan edelleen suomalaiseen oikeuslaitokseen ja uskon asiamme saavan Helsingin hovioikeudessa oikeudenmukaisen ja tasapuolisen kohtelun. Olen miettinyt, että Helsingin käräjäoikeuden asiaamme käsitellyt ja tuomion meille antanut kokoonpano oli päätöstämme tehdessään sekä tuomiota antaessaan valtavassa julkisuuden paineessa ja päätös taisi olla jo heillä mielessään (ehkei sentään kirjoitettuna) ennen kuin edes juttua oli alettu lokakuussa 2011 käsitellä. Siltä minusta on moneen kertaan asioita miettiessäni tuntunut ja niin ovat monet juristit sekä muut tahot minulle tänne viestittäneet. Tuota näkemystä osaltaan tukee ja osoittaa puolustuksen esittämän näytön lähes täydellinen sivuuttaminen. Syyttäjän todistajistakin 70-80%:n todistus oli puolustukselle myönteinen ja tuki puolustuksen esittämiä näkemyksiä, mutta niitä ei Helsingin käräjäoikeus halunnut noteerata. Helmikuussa 2012 juttumme viimeisenä todistajien kuulemispäivänä ymmärsimme niin me asianomaiset, kuin juristimme, että tuomio tulee ankarana ja taitaa olla jo ”valmiina” kun jutussa kuultiin todistaja KHT Urpo Saloa, joka oli Tietotili Consultingin muun tiimin kera laatinut Nova-konsernista uuden erityistarkastuksen. Siihen asti prosessin aikana kaikki kuultavat todistajat ja tahot olivat halutessaan saaneet esittää powerpointilla asiaan liittyvää materiaalia. KHT Salo tiimeineen oli tehnyt vaativan erityistarkastuksen, joka oli kirjallisena toimitettu oikeudelle ja kaikille jutun asianosaisille ennakkoon. Tuohon todistajana kuulemiseensa KHT Salo ja tiiminsä oli laatinut powerpointtina tiivistelmän ja tiettyjä uusia näkemyksiä ja painotuksia, jotka itse erityistarkastuksessa olivat jääneet ilman riittävää huomiota. Mitä teki Helsingin käräjäoikeus?! Kokoonpanon puheenjohtaja kielsi KHT Salolta tämän materiaalin esittämisen ja käytön eikä antanut lupaa jakaa sitä sen enempää paperiversiona, kuin näyttää powerpointillakaan. Miksi ei? Oliko kyse siitä, että kun Salon yhteenveto osoitti, että konkurssiasiamiehen toimeksiannosta Novan konkurssipesien Tuokko Tilintarkistus Oy:ltä kesällä 2009 ”tilaustyönä” teettämä erityistarkistus oli virheellinen ja epäluotettava, perusteet tuomita meitä olisi poistunut?! Nova-jutun tuomio käräjäoikeudessa kun pääosin perustui Tuokko Tilintarkistus Oy:n edellämainittuun erityistarkistukseen. Vastanäyttöä ei haluttu tai hyväksytty. Kun yleinen oikeuskäytäntö on, että ristiriitaisessa tai epäselvässä näytössä asia pitäisi ratkaista vastaajien eduksi, meidän tapauksessamme näin ei käynyt, koska esitettyä näyttöä ei joko lainkaan vastaanotettu tai huomioitu.

 

Suomalainen alioikeus on kuitenkin 18.04.2012 puhunut ja päätöksensä antanut. Seuraava taho asiaa käsittelemään on siis Helsingin hovioikeus, jonka uskon vastaanottavan jutuissamme näyttöä eikä käräjäoikeuden tavoin tekevän päätöksiä todistajien lausumista poiketen oman mielialansa/tuntemuksensa perusteella, jota käräjäoikeuden päätöksen 400 sivun tuomiossa usein esiintyy suurin piirtein tähän tyyliin: ”käräjäoikeus katsoo kuitenkin oman yleisen elämänkokemuksensa perusteella uskottavammaksi oman näkemyksensä...” Siis esitetty näyttö sivuuttaen käräjäoikeuden oma näkemys yleisen elämänkokemuksen perusteella oli uskottavampaa kuin todisatajien kertoma?! Mihinkähän Suomen lain kohtaan tällainen perustuu? Maassamme on korkeimman oikeuden, eli KKO:n linjaukset, ettei tuollainen linjaus ole tuomion ja päätöksen perustaksi kestävä. Siksi uskon, että Helsingin hovioikeus antaa puolustuksen todistajien esittää asiansa niin, että esimerkiksi KHT Urpo Salo saa esittää powerpointina tai paperiversiona laatimansa yhteenvedon Novan erityistarkistuksen osalta, jonka esittäminen siis käräjäoikeudessa häntä kuultaessa evättiin ja muutoinkin juttu ratkaistaan näytön eikä tunteen ja/tai yleisen elämänkokemuksen perusteella.

 

Tämän hetken tiedon mukaan Helsingin hovioikeus aloittaa Nova-juttujen ja eri poliittisten juttuhaarojen käsittelyn tammikuun 2013 alkupuolella, ilmeisemmin 09.01.2013. Käsittely on ymmärrykseni mukaan hovioikeudessa nopeampi ja selkeämpi, kuin käräjäoikeudessa oli. Elämme toivossa, että jutussa saataisiin hovioikeuden ratkaisu jo maalis-huhtikuussa 2013. Päätöksen saamisen ja tutkintavankina vangittuna oloajan kesto on siis 11-12 kuukautta. On pakko todeta, että noin vuoden ajan tutkintavankina hovioikeuden käsittelyä ja sen ratkaisun odottaminen on niin meidän tapauksessamme, kuin kenen tahansa muunkin tapauksen osalta, kohtuuttoman pitkä odotusaika ja loukkaa jokaisen tutkintavankina vangitun oikeusturvaa. Mm. naapurimaassamme Ruotsissa asiat pitää käsitellä ylemmässä oikeusasteessa vangittuna olevan osalta nopeutetusti ja ellei tietyssä muutaman kuukauden ajassa asiaa ole käsitelty, vapauttaa vangittu henkilö tutkintavankeudesta. Meilläkin laki sinänsä määrää vangittuna olevan henkilön asian nopeamman käsittelyn hovioikeudessa, mutta siitä on ilmeisesti tullut vain ”kuollut kirjain”. Hovioikeuskäsittelyn odottaminen vangittuna vuoden ajan loukkaa kaikilta osin oikeusturvaa eikä vastaa EIT:n linjauksia. Tutkintavangin status lisäksi estää lomamahdollisuudet, avovankilamahdollisuudet ja rajoittaa monella tapaa muutoinkin tutkintavankina olevan vangitun henkilön oikeuksia. Vasta kun hovioikeuden päätös on saatu, matka tästä RISE:n vankeinhoitojärjestelmässä voi jatkua ja status muuttuu. Olen silti tyytyväinen siihen, että saimme Pauki Hakalan kanssa Vantaalta siirron tänne Jokelaan, koska Jokelan vankila on varmasti tutkintavankeudessa olevan vangitun kannalta yksi parhaista mahdollisista paikoista odottaa hovioikeuden käsittelyä ja ratkaisua opiskelumahdollisuuksineen ym.

 

On tällä ”pakkolomamatkalla” myös hyviä vaikutuksiakin. Terveydentilani on parantunut kuntoilun ja painon putoamisen myötä. Olen lokakuusta 2011 Novan juttujen oikeuskäsittelyn alettua saanut pudotettua painostani -28 kg, josta Vantaalla ja täällä viimeisten kuukausien aikana noin -15-16 kg. Ja tavoite on saada vielä noin -10 kg pois, jonka jälkeen olen oikeassa ja terveellisessä painoindeksissä. Käyn kollegani Paulin kanssa päivittäin 2-4 km:n kävelylenkin sekä kuntosalilla 2-4 kertaa viikossa. Tämä painonpudotus tosin oli alkanut jo ennen käräjäoikeuden päätöstä siviilissä, mutta on jatkunut täällä tehokkaampana.

 

Oravanpyörä, jossa olen vuosien ajan ollut, on myös luonnollisesti olosuhteet huomioiden helpottunut. Kun vuosittain olen autoillut Suomessa ja lähimaissa pääosin työasioissa 220-270 päivää ajaen 120.000-179.000 km/vuosi, istunut1.500-2.000 palaferia parhaina vuosina tavaten vuosittain tuhansia ihmisiä niiden yhteydessä, puhunut päivittäin 5-8 tuntia puhelimessa, istunut netin ääressä tuntikausia toimistolla, kotitoimistolla ja työmatkoilla hotellissa käsitellen päivittäin 100-200 sähköpostia vastaten myös niihin, on elämä ollut todellista ja rankkaa oravanpyörää. Työtehoni oli laskenut, kiire oli vienyt mennessään paikasta toiseen ja työn tulokset olivat kiireen, stressin sekä jatkuvan paineen vuoksi laskeneet. Myös vaalirahakohu ja siitä alkanut käsittämätön julkisuus toukokuussa 2008, Novan konkurssit kesäkuussa 2009, poliisitutkinta syyskesällä 2009 ja oikeudenkäynnit syksystä 2011 nostivat stressitason ja henkisen paineen lähes sietämättömäksi. Nukkuminen ja lepo olivat vaikeita. Työkykyni oli loppuvaiheessa huhtikuussa 2012 enää 25-30 % normaalista. Ei enää kovin mukava olotila. Tosin kummallista kyllä, tietynlainen stressitaso on päällä täälläkin aina kun miettii asioita, joihin ei täältä käsin voi juuri mitenkään vaikuttaa. Useasti täällä stressitaso nousee siitä kun miettii rakkaiden läheisten ihmisten asioita ja selviytymistä siviilissä. Maailma, jossa nyt elää, on täällä muurien tai aitojen sisäpuolella ja ihminen alkaa elämään niin pienessä maailmassa, kuin mihin hänet laitetaan tai millä tavoin hänen elämäänsä ja elinpiiriään rajataan ja rajoitetaan.

 

Siviilimaailman asioita tosin seuraamme aktiivisesti täälläkin tv:n, tekstitv:n ja eri lehtien kautta. Olen saanut tänne Aamulehden, Hesarin, Kauppalehden, Talouselämän, Vapaat Toimitilat-lehden, Seiskan ja paikallislehdet Ruovedeltä sekä Ähtäristä. Kiitos niiden lähettäjille ja/tai tilaajille. Lisäksi olen saanut erään ystäväni toimittamana molemmat iltapäivälehdet kerran viikossa yhdellä kertaa tänne toimitettuna, joten ajan tasalla on pysytty myös niiden uutisoinnin osalta. Iltapäivälehdet kun ovat siitä erikoisia, ettei niitä voi nykyisin tilata, joten ystäväni kerää ne viikon ajalta ja toimittaa sitten minulle tänne. Olen aina ollut iltapäivälehtien suurkuluttaja ja lisäksi netin uutispalveluiden, erityisesti www.ampparit.com uutispalvelun aktiivikäyttäjä ja suurkuluttaja. Nettiäkin täällä on aika ajoin ikävä ja siviilioloissa facebook-riippuvaiseksi tultuani (oltuani) myös FB:n kavereita ja FB:hen kirjoittamista. Mutta ehkä tämä ”pakkolomamatka” ja tauko tekee niistäkin hyvää. Eniten täällä on silti tietysti ikävä rakkaita ja läheisiä ihmisiä sekä kavereita ja ystäviä!

 

Olen ollut siitä onnellisessa asemassa, että viikonloppupäivien tapaamisissa läheiseni, kaverit, ystävät ja yhteistyökumppanit ovat jaksaneet käydä katsomassa sekä Vantaalla, rttä täällä Jokelassa. Olen myös saanut tänne postitse kirjeitä sekä sen lisäksi tervehdyksiä/viestejä läheisteni ja ystävieni kautta. Ja olen toki pitänyt puhelimitse soitellen täältä yhteyttä paitsi läheisiini myös moniin kavereihini ja ystäviini mahdollisuuksien mukaan. Sitten kiitos teille kaikille muistaneille kirjeistä, korteista, terveisistä / viesteistänne. Kannustuksestanne, rukouksistanne ja joillekkin teistä eri muotoisesta käytännön avustanne näissä vaikeissa tilanteissa minuun ja läheisiini liittyen. Hävisimme käräjäoikeudessa ”erän, mutta emme koko ottelua”, joten taistelumme jatkuu! Ja elämä jatkuu-täälläkin! Posti ja viestit minulle tänne kulkevat juristini, asianajaja, OTT Harri Venton kautta, e-mailina: harri.vento@harrivento.fi tai kirjepostina: asianajaja Harri Vento, Kaisaniemenkatu 1 C 114, 00100 HELSINKI. Hän toimittaa kirjeet/viestit minulle tänne Jokelaan viikottain.

 

Mutta minusta ja normaalia pidemmästä ”kuulumisestani” sitten päivän politiikkaan. Kuntavaalit lähestyvät ja ovat jo ovella. Useita gallupeja on julkaistu, YLE niistä ensimmäinen. Sen mukaan Kokoomus voittaisi vaalit, SDP olisi kakkosena, Keskusta kolmosena ja Perussuomalaiset nelosena (ja vaalien suurvoittajana.) YLE:n jälkeen tulleet erilaiset gallupit heittävät suuntaan jos toiseen. Niissä kaikissa Kokoomus on ollut ykkösenä, SDP kakkosena ja Keskusta sekä Perussuomalaiset ovat olleet vuoroin 3 ja 4 sijalla. Olen tavannut ennustaa vaalien tuloksia myös vaalien tuloksia myös täällä Uuden Suomen puheenvuoro-blogissani. Niin teen nytkin.

 

Arvelen, että vaalien suurimmat häviäjät tulevat olemaan Keskusta ja Kokoomus, joiden kummankin ennustan menettävän 2,5-3% edellisten kuntavaalien kannatuksestaan. SDP pysynee entisellään tai sen kannatus laskee hieman, arvelen silti SDP:n säilyttävän kannatuksensa lähes edellisten kuntavaalien tasolla. Perussuomalaisten nousu on varmaa. Sen kannatuksen uskon nousevan noin 13-14%:n tasolle eli kasvua noin 8-9% aiemmista kuntavaaleista. Arvelen Kokoomuksen säilyvän suurimpana kuntapuolueena 20-21%:n kannatustasolla, SDP:n ja Keskustan olevan 2 ja 3 sijoilla, kummankin kannatustason ollessa17,5-18,5%tuntumassa ja Perussuomalaisten olevan siten sijalla 4 noin 13-14%:n kannatustasolla. En jaksa uskoa Perussuomalaisille ennustettuihin 15-16%:n kannatustasoihin, mutta enhän osunut monen muun tavoin oikeaan eduskuntavaalienkaan ”jytkyn” osalta. Mielenkiintoiset kuntavaalit ovat joka tapauksessa tulossa. Kuntakentän rajut muutosehdotukset tulevat vaikuttamaan vaalien lopputulokseen. Mitä tapahtuu syystalven ja loppuvuoden aikana Euroopan taloudessa ja miten se vaikuttaa Suomeen, vaikuttanee myös kuntavaalien tulokseen. Kokoomuksen rasitteena on vastuu pääministeriyden lisäksi kuntaministerin tehtävästä eli kuntauudistuksen ajamisesta. Ministeri Virkkunen on rohkeasti pysynyt kannassaan kuntarakenteen muutoksesta pääministeri Kataisen tukiessa. Myös Euroopan kriisi vaikuttaa Kokoomuksen kannatukseen. SDP puolestaan kantaa vastuuta valtiontaloudesta ja eurokriisi kaikkineen rasittaa myös sen vaalimenestystä. SDP säilyttänee kuitenkin kannatuksensa paremmin kuin esimerkiksi Keskusta. Keskustan toivo on uuden puheenjohtajan Juha Sipilän onnistumisessa. Toivon, että Sipilä, kuten aikanaan uunituoreina puheenjohtajina ollessaan Jyrki Katainen ja Jutta Urpilainen, kaikista epäilyistä huolimatta, onnistuu puheenjohtajana saamaan johtamansa puolueen taas nousuun. Sipilä on nyt uransa kovimmassa paikassa näytön aikaansaamisen osalta. Tehtävä ei ole kadehdittava eikä helppo. Mutta tasapainoisena henkilönä ja kokeneena yritysjohtajana Sipilä pystynee kokoamaan vahvuutensa palvelemaan Suomen Keskustaa ja sen menestystä vaaleissa. Timo Soini pärjää aina. Vaikka perussuomalaisten joukot riitelevät Helsingissä ja jotkut kansanedustajat saavat aikaiseksi kohuotsikoita ja media melskaa Perussuomalaisten asioissa milloin milläkin rintamalla, on se vain elämää. Soini johtaa joukkonsa liki kolminkertaistamaan kannatuksensa. Ja neljä suurta puoluetta Suomen puoluekentällä tuntuu hyvältä ja toimivalta. Erityisesti kuntakentällä.

 

Mielenkiintoisia aikoja odotettavissa politiikassa. Jäämme odottamaan mitä sillä sektorilla tuleman pitää, sama odotus jatkuu myös omissa asioissani!

 

Syysterveisin Tuusulan ”valtionhotellista” pakkolomamatkalta

Arto Merisalo

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän teemukakkuri kuva
Teemu Kakkuri

Tuskin tuo Jokelan opetusryhmä noiden 4-5 opettajan ainoa työ on. Eivätkä kaikki yhtä aikaa.

Vilho Juntunen

Paljonko on kakkua vielä jäljellä?

Toimituksen poiminnat