Arto Merisalo aitoja ajatuksia Artolta

UUSI VUOSI - UUDET MAHDOLLISUUDET

Vuosi 2012 oli elämäni yksi vaikein ja raskain vuosi. Huhtikuun 18 päivä tullut Helsingin käräjäoikeuden päätös vei minut tutkintavangiksi ensiksi Vantaalle ja sieltä tänne Tuusulan Jokelaan. Olen odotellut nyt Helsingin hovioikeuden käsittelyä liki 9 kuukautta. Käsittely alkaakin vihdoin nyt tammikuussa, keskiviikkona 09 tammikuuta 2013. Käsittely jatkuu aina maaliskuun puoliväliin asti, kaikki jutun neljä juttuhaaraa käsitellään samana kokonaisuutena, mutta kukin osio eri aikajaksoina. Aloitus on Nova-osiosta ja juttu päättyy nk. KMS-haaran osion käsittelyyn maaliskuulla. On ilmeistä, että päätöstä jutuissamme voidaan odotella huhtikuun aikana, toivottavasti ennen vappua kuitenkin.

Omasta ja muiden juttujemme vastaajien puolesta en odota ja toivo uudelta vuodelta muuta kuin sitä, että Helsingin hovioikeus kuulee ja ottaa vastaan sekä huomioi kaiken sen näytön, joka Helsingin käräjäoikeudessakin kuultiin ja esitettiin, mutta minkä käräjäoikeus lähes täysin tuomiossaan sivuutti ja jätti huomiotta. Uskon edelleen, että suomalainen oikeusjärjestelmä toimii hovioikeustaholla ja saamme siellä jutuissamme myös oikeutta. Monet juristit ja asioita tuntevat median edustajat ovat minulle ”matkan aikana” todenneet, että Suomessa saa oikeutta vasta hovioikeudessa, ja tätä nykyä kuulun itsekin niihin henkilöihin, jotka ovat siinä asiassa tuota mieltä. Käräjäoikeuksista on tosiaan monelta osin tullut ”lottokoneita”, joissa lopputulos on täysin arvoitus. Samanlaisissa jutuissa tuomiot ja ratkaisut voivat vaihdella todella merkittävästi, kuten olen aiemmin täällä kirjoittanut. Olen käsitellyt näissä US:n puheenvuoro blogeissani sen verran paljon Helsingin käräjäoikeuden keväistä päätöstä ja sen lopputulosta, että en ala enää toistamaan siltä osin itseäni. Siksi tyydyn vain toteamaan, että uskon ja toivon, toivon ja uskon, että hovioikeus jaksaa paneutua/syventyä juttuihimme sekä ottaa vastaan kaiken esitettävän näytön ja olevan objektiivinen ratkaisussaan. Jos niin tapahtuu, lopputulos voi olla toisenlainen, kuin mitä se oli käräjäoikeudessa. Juuri joulun alla tullut nk. Jippii-juttujen hovioikeusratkaisu (jossa kaikki syytteet menivät nurin, onnittelut siitä asianosaisille) antoi näytön siitä, että hovioikeustasolla on kykyä ja rohkeutta käsitellä sekä ratkaista myös vaikeita talousrikosjuttuja.

Uusi vuosi, sen myötä juttumme hovioikeuskäsittely sekä aikanaan annettava ratkaisu, avaavat kuitenkin uudet mahdollisuudet elämässäni. Matkani jatkuu täältä jonnekkin päin. Minne ja miten, sen näyttää hovioikeuden ratkaisu. Joka tapauksessa tutkintavankeus päättyy hovioikeuden ratkaisuun ja RISE:n järjestelmässä matka jatkuu eteenpäin. Ja tietysti sen mukaisesti jos/kun ”istuttavaa tuomiota” vielä jää jäljelle. Vaikein aikajakso on kuitenkin takanani, kun monin tavoin rajoitettu tutkintavankeusaika on sitten hovioikeuden myötä ohi.

Uusi vuosi on meille kaikille uusien mahdollisuuksien aika elämässämme. Niin henkilökohtaisessa elämässämme, hengellisessä elämässämme, liike-elämässä, politiikassa jne jne. Uusi vuosi on aina uusi mahdollisuus. Täytyy toivoa, että Euroopan ja Suomen talous lähtevät nousuun ja sitä kautta myös työllisyystilanne sekä yritysten kasvu- ja toimintamahdollisuudet parantuvat. Tuntuu siltä, että tämän tutkintavankeusjaksoni kuluessa viimeisen 9 kuukauden aikana Suomessa on ollut ainakin liike-elämän monella sektorilla varsin hiljaista. Kiinteistöliiketoiminta ja yritysjärjestelypuoli, joissa itse olen ollut viime vuosikymmenet aktiivisesti mukana, on ollut todella hiljainen. Kauppalehden ja Talouselämä-lehden kertomaa sekä uutisvirtaa aktiivisesti täältä käsin seuranneena on voinut havaita, että elinkeinoelämässä ollaan eletty ja eletään edelleen ”pysähtyneisyyden aikakautta.” Investoinnit on jäissä, niitä on siirretty ja siirretään, rahoitusmarkkinoilla sekä pörssissä on suurta epävakautta ja kaikkineen on alavireistä. Kaikki tämä vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin. Kun työllisyys heikkenee ja ihmisillä tulotaso pienentyy, monille se tuo talousongelmia, ongelmia selviytyä arkipäivän elämän asioissa. Ongelmat näkyvät perheissä, erityisesti lapsiperheissä. Syrjäytyminen ja köyhyys lisääntyvät eri ikäluokissa. Nykyhetken tilanne monilla eri yhteiskunnan sektoreilla on masentava.

Silti uusi vuosi tuo meidät taas askeleen lähemmäs uusia mahdollisuuksia, uutta alkua. Voi olla kaikkineen, että hidas kasvu ja hidas nousu alkavat syksyllä 2013 tai keväällä 2014. Sitä täytyy toivoa ja siihen täytyy uskoa. Täytyy luottaa, että ”tunnelin päässä näkyy valoa.” Sittenkin. Suomi nousee vain meidän suomalaisten omalla toiminnalla, työllä ja omalla positiivisella asenteellamme!

Haluan toivottaa jokaiselle tämän puheenvuoro blogini lukijalle sekä kavereilleni, ystävälleni ja yhteistyökumppanilleni hyvää uutta vuotta 2013! Olkoon se elämässäsi paitsi uusi vuosi, myös uusi positiivinen alku ja mahdollisuus jollekkin uudelle!

Arto Merisalo

Posti minulle kulkee tänne osoitteella: PL.20, 05401 JOKELA.

Muut yhteydenotot ja viestit minulle tänne kulkevat juristini, asianajaja, OTT Harri Venton kautta, e-mailina: harri.vento@harrivento.fi tai  kirjepostina: asianajaja Harri Vento, Kaisaniemenkatu 1 C 114, 00100 HELSINKI, Venton puhelin GSM 0400-482 015. Hän toimittaa tarpeen mukaan viestit minulle tänne Jokelaan viikoittain.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat