Arto Merisalo aitoja ajatuksia Artolta

HOVIOIKEUTTA JA ODOTTAMISTA, NUORISOSÄÄTIÖN VAALIRAHATUOMIOISTA YM

Nk. Novajuttujen käsittely Helsingin hovioikeudessa alkoi 09.01.2013. Olen tyytyväinen siihen, että juttuun oli nimetty puheenjohtajaksi kokenut hovioikeudenneuvos ja lainkäyttäjä Liisa Lehtimäki. Myös kaksi muuta hovioikeudenneuvosta, kumpikin miehiä, vaikuttavat kokeneilta ja asiaan perehtyneiltä. Heitä ja hovioikeuden viskaalia lukuunottamatta muut  osalliset ovat samat, kuin käräjäoikeudessa. Syyttäjät, konkurssipesien edustajat sekä meidän 7 vastaajan juristit. Kuten olen täällä aiemmissa puheenvuoro-blogeissani  kirjoittanut, uskon, että Helsingin hovioikeus käsittelee asiamme kokonaisuudessaan uudelleen ja vastaanottaa senkin näytön, jonka Helsingin  käräjäoikeus osaltamme sivuutti. Kuten Ilta-Sanomien haastattelussa 29.12.2012 totesin, onpa Helsingin hovioikeuden ratkaisu mikä tahansa, osaltani tulen siihen tyytymään enkä aio jatkaa enää asiassa valitusluvan hakemista KKO:lta. Juttu on ollut nyt ”niskassani” pian 4 vuotta ja vaalirahakohun alkamisesta tulee toukokuussa kuluneeksi 5 vuotta. Ne ovat olleet vaikeita vuosia. Edes tämä 10 kuukauden tutkintavankeus ei ole niin rankka ja vaikea, kuin olivat nuo vaalirahakohun alkamisesta lähteneet tapahtumat  siviilissä mukaan lukien maailmantalouden romahduksen syksyllä 2008, Novan ajautumisen kriisiin, yrityssaneeraukseen, konkurssiin ja sitä seuranneeseen poliisitutkintaan. Sitten syyteharkinta, syytepäätös, oikeudenkäyntien odotus, oikeudenkäyntiprosessi ja päätöksen odottaminen. Oli raskasta ja henkisesti musertavaa olla noissa kaikissa vaiheissa. Kuinka rasittavaa ja vaikeaa se on ollut läheisilleni, sitä en edes lähde arvailemaan. Olen silti onnellinen, että perhepiirimme, kaveri- ja ystäväpiirimme sekä asiakas- ja yhteistyökumppanimme ovat kaikki tukeneet ja olleet mukana tässä taistelussamme. Yllättäen sellaisetkin kaverit, ystävät, asiakkaat ja yhteistyökumppanit, joiden tukea en edes osannut odottaa! Nöyrä kiitos omasta ja perhepiirimme puolesta teille kaikille tähänastisesta tuestanne ja avustanne monessa eri muodossa! Erityiskiitos Aijalle ja Anniinalle sekä vanhemmilleni ja sisaruksilleni perheineen tuestanne. Ilman teitä en olisi itse jaksanut. Suurin kiitos kuuluu kuitenkin yläkertaan, Taivaan Isälle, joka on antanut voimaa, kestävyyttä ja terveyttä sekä uskon kautta lujaa luottamusta jaksaa ja katsoa päivä kerralla eteenpäin.

Nyt odottelemme, että jutuissamme saadaan hovioikeuden ratkaisu. Arvio tällä hetkellä lienee, että ratkaisu tulee huhtikuun aikana, kuitenkin viimeistään toukokuussa. Tutkintavankeuteni siis jatkunee ainakin vielä 3-4 kuukautta. Sitten matka jatkuu tavalla tai toisella eteenpäin.

Kirjan kirjoittaminen etenee, joka viikko istun tunteja tietokoneen äärellä ja kirjoittelen. Lisäksi YLE tekee toimittaja Arvo Tuomisen toimesta vankila-ajastani (sen alusta vapautumiseeni asti) ja elämästäni sekä ajatuksistani dokumenttia, joka tulee ulos sitten kun olen tämän Suomen valtion määräämän ”pakkolomamatkani” saanut suoritetuksi ja pääsen siirtymään ”kolmanteen elämääni.” Olen kiitollinen YLE:lle ja Arvo Tuomiselle, että he halusivat lähteä tällaiseen dokumenttiprojektiin. Kirja ja dokumentti tulevat avaamaan näkymiä minun elämääni ja minun persoonaani monelta eri näkökantilta. Kuten myös moneen henkilöön, yritykseen ja tapahtumaan minun näkökulmastani.

Nuorisosäätiön ja Pajulahden Urheiluopistosäätiön vaalirahatuomiot tulivat menneen viikon aikana. Lopputulos ei yllättänyt minua lainkaan, enintään siltä osin, että tuomiot olivat odotettua lievempiä verrattuna meidän juttumme käräjäoikeuden ratkaisuihin. Kun juttumme olivat nk. pohjaratkaisuna, pidin varmana, että Helsingin käräjäoikeus ei voi muuta, kuin tuomita kaikki asianosaiset myös näissä vaalirahahaaroissa. Uskon ja toivon, että Antti Kaikkonen, Jukka Vihriälä ja muut juttujen asianosaiset valittavat päätöksistä, koska meidän juttumme hovioikeusratkaisu antaa linjaa sitten myös heidän jutuilleen. Pidin Antti Kaikkosen ja nuorisosäätiön hallituksen jäsenten tuomioita sekä Pajulahden Urheiluopistosäätiön hallituksen jäsenten  tuomioita kohtuuttomina ja perusteettomina. Antti Kaikkonen tiivisti asian ja ajatukset hyvin esiintyessään tuomion jälkeen A-Studion lähetyksessä. Jukka Vihriälä ja säätiön entiset asiamiehet saivat sensijaan mielestäni olosuhteet huomioiden varsin kohtuulliset tuomiot. Heille odotin kovempia tuomioita ja Vihriälälle ehdotonta rangaistusta syyttäjän vaatimalla tavalla. Vihriälän jutun osioita ei voi verrata Kaikkosen ja muun hallituksen tai Pajulahden urheiluopistosäätiön hallituksen jäsenten tuomioihin. Vihriälän asema RAY:n puheenjohtajana ja samanaikainen kauppa tuettavien kanssa  vaalitauluin laittaa mietityttämään. Lisäksi RAY:n puheenjohtaja käyttää julkista valtaa avustuspäätöksissä ja tukiessaan eri järjestöjä sekä muita tahoja. On kohtuullisen ristiriitaista vaalitukiasioissa käydä kauppaa tai pyytää avustuksia samoilta tahoilta. Mutta kun en tunne jutun tarkempia yksityiskohtia, en ala asiasta enemmälti kirjoittamaan ja spekulointia esittämään. Tämä on enemmän sellaista mutu-ajattelua. Kaikkonen ja nuorisosäätiön hallitus sekä Pajulahden urheiluopistosäätiön hallitus taas toimivat maan vuosikymmenten tapojen mukaan ja kuten Antti Kaikkonen A-Studiossa sanoi, on vaalirahakohussa nostettu ”tikun-nokkaan” vain muutamia tahoja, suurin osa eri puolueiden säätiöistä, yhdistyksistä ym tahoista on jäänyt pimentoon ja tutkimatta. Sen toki tiedän minäkin ja siitä asiasta avaan ajatuksiani sekä kirjan, että dokumentin kautta.

Mutta jään odottelemaan Helsingin hovioikeuden ratkaisua täällä Jokelan ”valtionhotellissa” sekä toivotan sinulle ja läheisillesi positiivista mieltä sekä mukavaa talven jatkoa. Aurinko paistaa meille kaikille – sittenkin!

Helmikuisin terveisin

Arto Merisalo

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat