Arto Merisalo aitoja ajatuksia Artolta

Hallitus natisee, politiikan muutosvauhti ollut odottamaton

Kun Perussuomalaiset voittivat eduskuntavaalit 2011 ja kun Keskusta sekä SDP molemmat menettivät merkittävästi kannatustaan, Keskustan suorastaan romahtaessa silloisen puheenjohtajansa Mari Kiviniemen johdolla, kukaan tuskin uskoi, että Suomen politiikka muuttuu näin nopeasti ja näin merkittävästi. YLE:n aprillipäivänä/toisena pääsiäispäivänä julkistama gallup kertoi myös omaa karua kieltään, Kokoomuksenkin kannatus oli ensimmäisen kerran vuosikausiin painunut alle 20 %:n ja oli  19,8 %, Perussuomalaiset 18,4 %, Keskusta 18,3 % (nousua +1,1 %) ja SDP 18,0 %, (laskua -0,2 %) kertoo siitä, että Suomi on siirtymässä neljän keskisuuren puolueen aikakauteen nk. kolmen suuren puolueen aikakaudesta. Perussuomalaisten vaalivoitto 2011 ja vahva kehitys uusimmissa  gallupeissa kertoo, että puolue on vakiinnuttamassa asemansa kolmen ”vanhan puolueen” kokoluokkaan. Kokoomuksen kannatuksen lasku kertoo siitä, että sen politiikka on saanut kannattajien suuntaan kolauksen nykyisen ylileveän pohjan omaavan Kataisen 1 hallituksen toiminnan aikana ja seurauksena. Katainen, joka sinänsä on Suomen nykyisistä puoluejohtajista ylivoimaisesti paras esiintyjä ja uskottavin henkilönä, alkaa puolueineen kärsimään hallituksensa rivien jatkuvasta venkoilusta ja sooloilusta.

Kansa voi ja sen pitää oikeutetusti kysyä, mihin voi enää luottaa, ellei siihen, että hallituspuolueet tietävät, mistä ovat olleet puoliväliriihessä päättämässä. On vaikea ymmärtää vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen ajatuksia ja muidenkin eri hallituspuolueiden edustajien vaatimuksia, että yhdessä puoliväliriihessä sopimansa asiat eivät olekkaan olleet heille selviä ja että osinkoverotukseen liittyvät suurten perheyhtiöiden sekä holdingyhtiöiden kautta omistettujen pörssiyhtiöiden omistajien verohyödyt olisivat tulleet ”pyytämättä ja tilaamatta” kuten Anneli Jäätteenmäelle 2003 telefaxilla tulleet tpk:n asiakirjat. Jos on valtioneuvoston jäsenenä, eli ministerinä Suomen hallituksessa, voi kaiketi olettaa, että ymmärtää siellä tai ainakin että ministerin avustajakunta edes ymmärtää, mistä ollaan sovittu ja mitä ollaan sopimassa. Osinkoverotukseen liittyvät asiathan ovat sitä paitsi SDP:n vastuualueella, niistä vastaa valtiovarainministeriö ja ministeri Jutta Urpilainen. Kokoomuslaiset ovat kyllä tuntuneet ymmärtävän, mistä on puoliväliriihessä sovittu ja mitä osinkoveromuutoksessa on sovittu. Koko osinkoverosekoilu osoittaa, että kuuden puolueen hallitus on liian suuri, sen pohja on ”ylileveä” ja puolueiden ideologinen tausta on liian kaukana toisistaan.

Jokunen blogini taaksepäin ennakoin täällä, että näissä olosuhteissa yritysverotuksen tarkastaminen olisi oikea linjaus hallitukselta. Sitä se oli ja onkin. Mutta riittääkö nyt sovittu tarkastus. Jotta pitkällä tähtäimellä säilyttäisimme teollisuutemme ja saisimme siihen kasvua sekä uusia investointeja, olisi veron laskeminen 15-17 %:n tasoon ollut perusteltua. Veikkaan, että Viro ja Ruotsi laskevat omia verojaan ja haluavat vastata verokisaan lähimmän vuoden kuluessa. Virolla nettovelattomana valtiona ja Ruotsilla huomattavasti paremmassa kasvussa olevana maana, kummallakin on siihen myös edellytyksiä.

Osinkoverotuksen keventyminen erityisesti perheyrityksillä, suuremmilla sellaisilla, on positiivinen vaikutus. Uskon, että perheyhtiöt ryhtyvät investoimaan ja osinko- sekä yritysveromuutosten perusteella saavat vauhtia päätöksiinsä näissä investoinneissaan sekä liiketoimiensa kehittämisessä Suomessa. Se luo myös työpaikkoja. Hyvä niin. Nykyhallitusta voi siis onnitella pääosin hyvistä osinko- ja yritysverotusmuutoksistaan. Pieniä viilauksia tarvitaan, mutta päälinja vaikuttaa lupaavalta. Pörssiyhtiöihin holdingyhtiöiden kautta sijoittaneiden osinkoverotuksen muutos on sensijaan kohtuuton. Sen muutokselle on täydet perusteet.

YLE:n uusin gallup kertoo selkeästi, että tällä jatkumolla neljä keskisuurta puoluetta ovat tasasuuria 18-19 %:n  kannatuksillaan. Se tarkoittaa sitä, että jatkossa vaalien voittaja valitaan niukalla marginaalilla. Selkeästi ykköspaikasta äänet voivat jäädä tuhansiin tai muutamaan kymmeneentuhanteen. Hallituksen muodostaminen kahden kummankin alle 20 %:n kannatukseen yltävän puolueen kesken ei onnistu. Tarvitaan muitakin. Kolme keskisuurta samassa hallituksessa taas ei tunnu hyvältä ratkaisulta sekään. Pienpuolueiden asema (vihreät, vasemmistoliitto, RKP ja KD:t) tulee entistä tärkeämmäksi. Samalla se tarkoittaa jatkossa aina minimissä 4 puolueen hallitusta, mahdollisesti  5-6 puolueen laajapohjaista hallitusta ja samaa tilannetta, kuin Katainen 1:n osalta, eli ideologioiltaan äärilaitojen puolueiden  yhteishallitusta. Siis samalla riitaista, heikosti päätöksiä aikaansaavaa ja vaikeasti johdettavaa hallitusta. Eipä käy kateeksi puoluejohtajia, kun eduskuntavaalit 2015 koettavat. Tulee mielenkiintoiset vaalit ja mielenkiintoiset hallitusneuvottelut jos puoluekannatukset jatkavat nykylinjoilla sinne asti.

Nykyhallitus, Katainen 1, nitisee ja natisee. Pysyykö se kasassa syksyyn tai syksyn jälkeen, jää nähtäväksi. Euroopan ja maailmankin vaikea taloustilanne tekee vastuunkannosta hallituksessa vaikean. Mutta jonkun on vastuuta kannettava. Hyvä kysymys on,  onko Kokoomus Kataisen johdolla menossa seuraaviin vaaleihin vai vaihtuuko vetäjä Kokoomuksessa EU:n komissaarinimityksen myötä?! Meneekö sinne Kokoomuksesta Stubb vai Katainen vai löytyykö vielä nk. ”musta hevonen?” Keskusta jatkaa Sipilän johdolla hyvin alkanutta kannatuksen kasvattamistaan, SDP menee vaaleihin edelleen Jutta Urpilaisen johdolla nuorien varapuheenjohtajien saattelemana ja yksi on varmaa varmempi: Timo Soini on edelleen Perussuomalaisten johdossa 2015!!

Politiikan muutosvauhti on ollut odottamaton ja mielenkiintoinen. Jäämme odottamaan, jatkuuko vauhti samanlaisena seuraavat vajaat kaksi vuotta!

Huhtikuun auringosta nauttien ja odottaessa oman elämän seuraavia käänteitä. Aurinkoa, valoa ja iloa sinulle sekä läheisillesi! Toivottelee

Arto Merisalo                                                                                                                                     

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat