Arto Merisalo aitoja ajatuksia Artolta

Arto Merisalon tiedote tiedotusvälineille

Tuusulan Jokelassa 27.06.2013

TIEDOTUSVÄLINEILLE

Helsingin hovioikeus on tänään antanut oman päätöksensä ja tuomionsa nk. Nova-juttukokonaisuudesta sen kaikista neljästä juttuhaarasta. Olen vastaanottanut päätöksestä tiedon tänne Jokelan vankilaan Tuusulaan, jossa olen ollut suorittamassa tutkintavankeutta 14 kk ja 8 päivää, eli 19.004.2012 lukien (ensiksi noin 2 kk Vantaan  vankilassa, sitten täällä Jokelan vankilassa.) Lisäksi olin asian johdosta vangittuna esitutkinnan aikana syyskesällä 2009 noin 1 kuukauden ajan. Olen siis suorittanut rangaistusta noin 2 vuoden ja 6 kuukauden edestä (kun laskenta suoritetaan nk. puolikkailla.) Aika on mennyt olosuhteet huomioiden nopeasti. Olen käyttänyt aikani kuntoiluun, opiskeluun, elämänkertakirjan runkotekstin kirjoittamiseen sekä Uuden Suomen blogini kirjoittamiseen, kuin myös muuhun kirjoittamiseen sekä lukemiseen. Voin tätä nykyä sekä henkisesti, että fyysisesti paremmin, kuin olen voinut ennen tutkintavankeuden alkua ollessani eräänlaisessa ”oravanpyörässä” ja epätietoisuuden tilanteessa oikeudenkäyntien lopputulosten osalta. Vaikka hovioikeuden päätöksen odottaminen on ollut pitkä ja aikaa vievä prosessi, jonka pituuden osalta voidaan esittää kysymys, loukkaako ylipitkä tutkintavankeusaika Euroopan Ihmisoikeussopimusta ja muita kansainvälisiä sopimuksia tutkintavangin oikeuksien osalta, olen silti tyytyväinen siihen kohteluun, jota olen Jokelan vankilassa saanut sekä mahdollisuuksiin, joita JOV:ssa on ollut edellä kerrotusti. Johdatukseen luottaen tiedän, että se mitä olen kokenut, on ollut minulle tarpeen ja se mitä jatkossa tapahtuu, se on ennalta käsin niin päätetty tapahtuvaksi. Luottamus Jumalan johdatukseen on ollut kulmakivi, johon olen voinut turvata ja tietää, että rukoukset ovat minua kannatelleet. Olen onnellinen elämäni hengellisestä pohjasta, joka on ollut tärkeä tekijä minulle ja läheisilleni (perhepiirilleni) kestää ja jaksaa nämä vaikeat elämänvaiheet, joita tämän jo yli 5 vuotta jatkuneen vaalirahakohusta alkaneen julkisuuden myötä olemme saaneet kokea. En ole katkera mistään asiasta tai kenellekään. Olen itse aikanaan voinut valita ne elämäni asiat, joiden kokemuksiani ja näkemyksiäni olen purkanut Uuden Suomen blogissani niin tämän tutkintavankeuden aikana, kuin aiemminkin. Blogitekstit löytyvät osoitteesta: http://artsime.puheenvuoro.uusisuomi.fi

HELSINGIN HOVIOIKEUDEN RATKAISUSTA

Helsingin hovioikeuden tämän päiväisen tuomion osalta totean, että se vastasi suurin piirtein minun ja juristini odotuksia, ollen ehken hieman arviomme yläkantissa. Otan nöyrästi vastaan suomalaisen  oikeusjärjestelmän  päätöksen ja 4 vuoden ja 6 kk:n tuomion. Käyn päätöksen/tuomion perustelut huolella läpi ennen kuin niitä enemmälti kommentoin. Olen kiitollinen ja onnellinen siitä, että syytteet Ilkka Kanervan ja Rovaniemen Ari Ruotsalaisen juttuhaaroissa hylättiin. Olen pahoillani siitä, että Kanerva ja Ruotsalainen sekä lähipiirinsä kuin myös Toivo Sukari varsin vahvasti joutuivat kokemaan Helsingin käräjäoikeuden ratkaisun jälkeen julkisuuden leimauksen rikostuomion perusteella, jonka nyt hovioikeus siis on heidän osaltaan kumonnut.

Olen myös kiitollinen siitä, että Aija Merisalon, Pasi Hakalan ja Tapani Yli-Saunamäen tuomiot Nova-jutuissa muuttuivat ehdottomista ehdollisiksi ja lyhenivät merkittävästi ja että Pentti Linden vapautettiin syytteistä.

Omalta osaltani totean, etten tule valittamaan tai hakemaan valituslupaa korkeimmalta oikeudelta ellei syyttäjätaho aio jatkaa asian käsittelyä ja hakea valituslupaa. Muussa tapauksessa tulen tyytymään saamaani tuomioon.

Aion läpikäydä päätöksen huolella, analysoida tehdyt virheet ja ne seikat, joissa meidän on katsottu rikkoneen lakia ja toimineen väärin. Niistä kaikista tehdyistä virheistä ja vääristä päätöksistä sekä ratkaisuista täytyy ottaa opiksi ja hengellisesti arvioiden on tarve tehdä elämässä parannus niiden asioiden osalta, joissa tuomioistuin on minut tuominnut. Otan ja haluan ottaa opikseni tästä vaikeasta vuosikausia kestäneestä prosessista. Vaalirahakohun alkamisesta on tullut toukokuussa yli 5 vuotta ja Novan vaikeuksista melkein saman verran, syksyllä myös 5 vuotta. Koko prosessi on ollut minulle ja läheisilleni erittäin vaikea ja raskas. Niin varmaan myös muille juttujen asianosaisille. Toivotan kaikille voimia ja terveyttä jaksaa jatkossakin. Elämä jatkuu, kaikesta huolimatta ja on katsottava nöyrin mielin eteenpäin, tosin eläen vain tätä päivää ja tätä hetkeä. Näin aion elää ja selvitä jatkossakin, päivä kerrallaan.

Kiitän kaikkia kavereita, ystäviä, tuttavia, asiakkaita ja yhteistyökumppaneita tuesta näiden vaikeiden vuosien aikana ja tähän asti ketään erikseen nimeämättä. Näissä vaikeissa hetkissä on tullut ystävyys ja kaveruus puntaroiduksi. Ystävän laulun sanoin: ”Mistä tunnet sä ystävän, onko oikea sulle hän, ajat ankeimmat selvittää, kuka viereesi jää. Kun on sinulla vaikeaa ja kun tarvitset auttajaa, silloin ystävyys punnitaan, menee muut menojaan.” Niin se on myös tavallisessa elämässä!

Kesäisin helleterveisin

Arto Merisalo

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat