Arto Merisalo aitoja ajatuksia Artolta

Helsingin hovioikeuden tuomiosta ja ajatuksiani sen osalta

 Helsingin hovioikeus antoi päätöksensä median kertomalla tavalla torstaina 27.06.2013. Iloinen asia oli se, että media käytti paljon palstatilaa niin netissä, kuin printissäkin asiakokonaisuudesta uutisoinnille, kaatuivathan kaikki kolme poliittista jutun haaraa käytännössä kokonaisuudessaan, KMS:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Lind taisi saada KMS:n hallinnon valvonnasta pienen sakkorangaistuksen.

Olen tyytyväinen, että nk. poliittisten juttuhaarojen osalta syytteet hylättiin Ilkka Kanervan, Toivo Sukarin, Ari Ruotsalaisen sekä heidän ohessaan Tapani Yli-Saunamäen ja minun osalta kokonaan. Kyösti Kakkonenhan oli vapautunut syytteistä jo käräjäoikeudessa. Kokemus joutua poliittisväritteiseen oikeudenkäyntiin tällaisessa ylisuurta julkisuutta saaneessa juttukokonaisuudessa on ollut kaikille asianosaisille juttujen vastaajille ja heidän perhepiireilleen sekä läheisilleen erittäin raskas ja vaikea. Hyvä asia on se, että niin Ilkka Kanervan vaalitukiin, kuin syntymäpäiväjuhlien tukiin sekä Rovaniemen moottorikelkkatehtaan kaavoitusasiaan liittyen, kaikki asiat on nyt läpikäyty pohjamutia myöden. Jäljelle jäi vuosien prosessi poliisitutkinnan, syyteharkinnan, syytepäätöksen, käräjäoikeuden käsittelyn, käräjäoikeuden tuomion, hovioikeusprosessin ja nyt hovioikeuden vapauttavan tuomion osalta. Aikaa meni, julkisuus oli valtava kaikissa edellä mainituissa vaiheissa ja lopputulos: ei rikosta. Helsingin hovioikeuden ratkaisuun Nova-juttujen poliittisten haarojen syytteiden hylkäämisen osalta ei ole lisättävää.

Onnittelen Ilkka Kanervaa, Toivo ”Topi” Sukaria ja Ari Ruotsalaista sekä tältä osin Tapani Yli-Saunamäkeäkin, vapauttavan päätöksen johdosta. Ja tietysti olen myös itse onnellinen ja huojentunut päätöksen tästä osiosta. Vain asiassa mukana ollut osallinen voi tietää, miltä tuntuu roikkua ”löysässä hirressä” vuosien ajan, varsinkin kun me osalliset olemme kaikki tienneet, ettei syyttäjien syytteille näissä poliittisissa osioissa ole ollut pohjaa. On ollut enemmän kyse siitä, että asioiden poliittisten kytkentöjen tähden ne on haluttu käsitellä näin pitkän kaavan kautta, joka on ollut asianomaisille kova ja raskas polku kulkea. Toivotan osaltani Ilkka Kanervalle, Topi Sukarille, Ari Ruotsalaiselle ja myös Tapani Yli-Saunamäelle voimia ja menestystä elämässä sen tulevissa vaiheissa. Jokainen teistä on ollut ja edelleen on taistelija, joka ei ole antanut periksi taistellessaan oikeuden ja oikeuksiensa puolesta. Kiitos myös juristeillemme. Lopputulos on sittenkin tärkein!

Mitä tulee Novan yritysryhmän konkursseihin ja niiden myötä nostettuihin talousrikossyytteisiin, jäi niistä meille Novan avainhenkilöille entistä toimitusjohtajaa Pentti Lindeniä lukuun ottamatta langettavat tuomiot. Tosin tuomiot lievenivät meillä kaikilla, mutta monien juristien ja asiantuntijoiden mukaan tuomiot ovat vieläkin keskimääräistä korkeammat. Niin voi olla, mutta näillä mennään. Oma tuomioni laski 1,5 vuodella ja lopputulos on siis 4 vuotta ja 6kk:tta. Pauli Hakalan tuomio muuttui 4 vuodesta 3 vuodeksi. Tapani Yli-Saunamäen  3 vuoden ja 6kk:n ehdoton tuomio aleni 1 vuoden 8 kuukauden ehdolliseksi tuomioksi. Aija Merisalon ja Pasi Hakalan tuomiot muuttuivat 2 vuoden ehdollisiksi tuomioiksi ja Veikko Gröhnin tuomio 1 vuoden ehdolliseksi tuomioksi. Pentti Linden siis vapautettiin kokonaan. Lisäksi langetettavan tuomion ohessa me 6 joudumme korvauksiin Novan konkurssipesille sekä pitkiin liiketoimintakieltoihin. Näiden annettujen tuomioiden kanssa on elettävä. Muuta ei voi. Elleivät juttujemme syyttäjätahot jatka asian käsittelyä ja hae muutoksenhakulupaa korkeimmalta oikeudelta, on asia ainakin minun osaltani tässä. Siis, ellei syyttäjä vie asiaa eteenpäin, en tee sitä minäkään vaan tyydyn Helsingin hovioikeuden ratkaisuun. Otan sen vastaan, kärsin ja sovitan rangaistukseni, läpikäyn ja analysoin tarkasti ne virheet, väärät valinnat, ratkaisut ja päätökset sekä teot, joista tuomiot on hovioikeudessa annettu. Hovioikeuden ratkaisun analysointiin käytän aikaa ja siksi en ala sitä erikseen läpikäymään tässä yhteydessä, siihen palaan sitten elämänkertakirjani kautta.

Kun suomalainen oikeusjärjestelmä on nyt kahden oikeusasteen toimesta meidät Novan avainhenkilöt tuominnut, on se otettava nöyränä vastaan. Ei ole sinänsä aihetta selittelyyn eikä puolustuspuheisiin. Yhden asian tahdon silti nostaa esiin. Olen edelleen surullinen Aija Merisalon ja Pasi Hakalan, Novan hallitusten jäsenten, saamista tuomioista hovioikeudessakin. Olin lähes varma, että heidän syytteensä kaatuvat hovioikeudessa tai laskevat merkittävämmin, kuin nyt tapahtui. Novassa liiketoimintaa pyöritti operatiivinen johto, pääosin minä ja muu johtotiimi (mm. Pauli Hakala, Tapani Yli-Saunamäki, Pentti Linden ja Veikko Gröhn.) Aija ja Pasi saivat usein monet asiat tietoonsa vasta, kun ne oli jo operatiivisessa johdossa päätetty ja tehty, osa asioista saattoi tulla heille tietoon vasta vuonna 2009 kun poliisi suoritti esitutkintaa. Kaiketi ei missään yhtiössä hallitus ole operatiivisen johdon toimesta tällä tavoin rikosvastuussa, kuin meidän juttukokonaisuudessamme edelleen hovioikeuden ratkaisunkin jälkeen on katsottu olevan. Valvontavastuun laiminlyönti on suurin asia, josta Novan hallitusta saattoi syyttää. Yhtiöryhmällä ja sen kaikilla tytäryhtiöillä oli ammattijohto, ammattitaitoinen hallinto-, kirjanpito- ja taloushenkilöstö sekä osaava kht-tilintarkastaja. Siksi tämä asia jäi minua hovioikeuden ratkaisussa mietityttämään. Jos joku on tehnyt väärin, siitä on tai ovat olleet vastuussa operatiivinen johto, ei hallitus tai osakkeenomistajat. Mutta suomalainen oikeusjärjestelmä on puhunut ja piste.

Vaikka monet ovat torstain aikana puhelimitse kanssani keskustelleessaan pitäneet Helsingin HO:n minulle antamaa tuomiota kohtuuttoman kovana todeten,  että oikeampi tuomio olisi ollut 2-3 vuoden haarukassa, itse en ollut pettynyt ratkaisuun. Juristini , OTT Harri Venton kanssa odotimme tuomiota haarukassa 3,5-4,5 vuoden välimaastossa ja sen haarukan ylälaitaan tuomio sitten osuikin. Otan sen vastaan nöyrin mielin. Olen ollut julkisuudessa vaalirahakohun alkamisesta toukokuusta 2008 lukien yli 5 vuoden  ajan. Nova –konsernin konkurssista ja poliisin esitutkinnasta on tullut kesän ja syyskesän aikana kuluneeksi 4 vuotta. Aika, jonka koko tämä prosessi on kestänyt, on ollut pitkä, vaikea ja raskas, ei yksin minulle, vaan myös läheisilleni. Arvaan sen olleen samanlainen myös muille juttujemme asianosaisille.

Myönnän sen, että olen tehnyt paljon virheitä, vääriä valintoja, vääriä ratkaisuita ja vääriä päätöksiä niin Novan asioissa, kuin omassa elämässäni yleensäkin. Vauhtia oli liikaa erityisesti vuosien 2005-2008 aikana, sitten maailma romahti, vauhti hiipui ja pysähtyi, alkoi taantuma ja lama, jotka ovat jatkuneet syksystä 2008 lähtien pian 5 vuoden ajan ja jatkuvat yhä. Menneisyyttä ei voi muuttaa, vaikka kuinka haluaisi. On pakko hyväksyä tosiasiat.

Tämä vankeusjakso on ollut minulle hyväksi. Olen saanut ”hypätä ulos oravanpyörästä” jollainen elämäni oli ollut jo vuosien ajan ennen tätä 19.04.2012 alkanutta ”pakkolomamatkaani.” Täällä olen saanut kuntoilla ja hoitaa niin henkistä, kuin fyysistä kuntoani, opiskella, kirjoittaa elämänkertakirjani runkotekstiä, Uuden Suomen puheenvuoro –blogiani, kuin myös  mielipidekirjoituksia eri lehtiin. Olen myös ehtinyt lukemaan ja miettimään asioita, elettyä elämääni, tekemiäni virheitä ja vääriä valintoja, joita olen tehnyt. Olen myös saanut tehdä maailman pisimmän matkan – matkan itseeni. Myös näistä vankeusvaiheistani ja ajatuksistani tehtävä dokumentti on pitänyt mielen virkeänä. Aikani on siis mennyt järjestelmällisesti hyvien asioiden parissa. Olen saanut samalla lähentää hengellistä suhdettani taivaan Isän suuntaan sekä maallisia suhteitani moniin ystäviin, kavereihin, tuttaviin, asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin, jotka ovat kulkeneet rinnalla sekä monin tavoin tukeneet näinä vaikeina aikoina. Kiitos teille jokaiselle ketään tässä erikseen nyt nimeämättä vaikka mieli tekisikin nimiäkin kirjoittaa. Olette kaikki minulle rakkaita ja tärkeitä!

En ole katkera kenellekään tai mistään asiasta. siinä ei ole siunausta kenenkään elämään kantaa kaunaa, katkeruutta tai kostonhalua tai muitakaan negatiivisia tunteita ketään kohtaan. Päinvastoin. Kannattaa toivottaa jokaiselle rauhaa, rakkautta, iloa, lepoa sekä mielen- ja sielunrauhaa sisäiseen elämään! On katsottava tulevaisuuteen. Olen kärsinyt rangaistuksestani runsaat 15 kuukautta, eli 1 vuoden ja hieman yli 3 kk:tta. Tämä tarkoittaa sitä, että nyt hovioikeuden ratkaisun jälkeen jäljellä on hieman yli 11 kk:tta (kun tuomioni lasketaan nk. puolikkailla.) Sen kanssa on elettävä ja mentävä, kuten entinen mies totesi: ”päivä kerrallaan, harvoin kaksi.” Yhtä päivää kerralla siis eletään hengellisen laulun sanoin: ”päivä vain ja hetki kerrallansa.” Virheitä on tehty ja niistä annetut sanktiot on kannettava, niin teen osaltani tässä asiassa nöyrin mielin!

Ellei syyttäjä jatka prosessia, on Nova-case osaltani käsitelty tämän tuomion myötä. Tulevaisuudesta en tiedä, luotan edelleen johdatukseen ja siihen, että asiat menevät niin, kuin ennalta on oikeaksi nähty Taivaan Isän toimesta. Saan olla onnellinen, että olen terve, voin henkisesti ja fyysisesti hyvin, minulla on ihana ja upea tytär, hyvät suhteet perhepiirissä ja laaja kaveri, tuttava ja ystäväjoukko sekä myyntimiehen lahjat tallessa. Odotan mielenkiinnolla tulevan ”kolmannen elämän” alkua siviilielämän osalta ja toivon, että saan ja osaan elää elämääni arvostaen sitä suurena lahjana, ainutlaatuisena sellaisena!

Hyvää kesää kaikille lukijoille toivottaen

Arto Merisalo

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat