Arto Merisalo aitoja ajatuksia Artolta

Kiinteistöiden uusiokäytöstä

Maassamme on satoja lakkautettuja kyläkouluja ja vauhti loppujenkin lakkauttamiseksi tuntuu kiihtyvän kun seuraa mediasta kuntien taistelua talousongelmiaan vastaan.

Koulujen lopettamista edelsivät kyläkauppojen, meijereiden ja sahalaitosten lakkauttamiset. Oma synnyinkuntani Ruovesi on siitä hyvä esimerkki. Entisestä 7 vientisahan pitäjästä, jonka jokaisessa kylässä oli yksi tai useampi kyläkauppa, pankki, posti ja toimiva kyläkoulu sekä osassa oma meijerikin, on vain muistot jäljellä. Ne muistot ovat jäljelle jääneet rakennukset. Kaupat, kyläkoulut, meijerit ja sahat ovat useimmiten sijainneet kuntien ja kyläkuntien keskustoissa. Niitä on ollut helppo hyödyntää uusiokäytössä. Ruovesi on esimerkiksi kaavoittanut Kotvion saha-alueesta ison osan omakotitalorakentajille, samoin entinen asuinkaupunkini Ähtäri Ostolan saha-alueen kaupungin keskustassa. Vastaavia hankkeita on toteutettu monilla Suomen paikkakunnilla saha-alueiden maaperän puhdistustoimien jälkeen.  

Samalla tavoin on lopetettu erilaisia sairaaloita, kunnalliskoteja ja muita erilaisia kuntien, kuntayhtymien ja muiden yhteiskunnan tahojen ylläpitämiä hoitolaitoksia. Tällaisia suuria yksiköitä tuntuu olevan tyhjänä tai tyhjentymässä kautta Suomen. Rakennukset on rakennettu usein kauniille paikoille kuntien ja kylien keskustoissa. Harvinaista ei ole sekään, että ne ovat vesien äärellä, joko jokien tai järvien rannoilla. Rakennukset ovat pääosin erinomaisesti rakennettuja, peruskunnoltaan hyviä.

Niiden jalostaminen uuteen käyttöön vaatii idearikkautta. Monista kyläkaupoista, meijereistä ja kouluista on tehty asuntoja. Samoin sairaala-alueista, hyvänä esimerkkinä Sipoon Nikkilän mielisairaala-alue. Helsinki pohtii parhaillaan Lapinlahden sairaala-alueen uusiokäyttöä. Tällaisia hankkeita on vireillä kautta  Suomen, koska uusiokäytön pohtiminen koskee koko Suomen alueen kuntia ja kyliä.

Viimeisimpinä uusiokäytön saaneista kohteista voi mainita Ronnin keskuslaitoksen, eli kehitysvammaisten hoitolaitoksen nykyisin Hämeenlinnan kaupunkiin kuuluvalla Lammilla. Sen osti ja kehittämisen aloitti Ortodoksisen kirkon piiriin kuuluva säätiö, jonka suunnitelmissa on rakentaa Lammille kaksi luostaria. Athos-säätiö, joka alueen on omistukseensa hankkinut, sai haltuunsa erinomaisessa kunnossa olevan suuren tuhansien neliöiden kiinteistökokonaisuuden. YLE Häme uutisoi asiasta juuri nettisivuillaan: http://yle.fi/uutiset/hiljentyjien_paratiisi_on_totta_lammilla/6889896

YLE Hämeen uutinen kertoo parhaalla mahdollisella tavalla vanhojen kiinteistöiden järkevästä uusiokäytöstä.

Juuri tällaista ideointia  Suomessa tarvitaan. Erilaisille järjestöille, seurakunnille, säätiöille ja yhdistyksille tarjoutuu nyt erinomainen tilaisuus hankkia itselleen edullisesti omat toimitilat, oma toimintakeskus, josta jäsenkunta tai muut toimintapiiriinsä kuuluvat voivat nauttia. Monet kiinteistöt soveltuvat myös yritysten käyttöön edustus-, kokous- tai koulutustilaksi, matkailuritysten käyttöön ja osa myös yksityiseen omistukseen.

Ronnin keskuslaitos on hyvä esimerkki kohteesta, jonka hankinnan läheltä pääkaupunkiseutua Etelä-Suomesta saattoi toteuttaa lähes ilmaiseksi. Rakennuskantaan on investoitu vuosien tai ehkä vuosikymmenten kuluessa miljoonia euroa, mutta ostohinta tuskin oli satojatuhansia (mediatietojen mukaan ilmeisesti n. 500.000 euroa) suurempi. Tosin muutostyöt tulevat vaatimaan joidenkin miljoonien investoinnin, mutta useinhan tällaisia hankkeita toteutetaan talkootyöllä. Samanlaisia kohteita on kaupan kautta Suomen. Tarvitaan vain ideoita ja innostuneita toteuttajia. Näkijöitä, kokijoita ja tekijöitä, niin voi kaiketi todeta.

Vaikka ajat ovat Suomessa, Euroopassa ja kautta maailman vielä tällä hetkellä aika ankeat, uskon, että talouden hidas elpyminen ja pieni positiivinen nousu alkaa vuoden 2014 loppupuolella. Ennen alkavaa hidastakin nousukautta kannattaa hankkia kiinteistöomistuksia, joissa arvo kuitenkin pidemmälläkin aikavälillä säilyy. Oikein ideoituna myös maakunnissa ja pienemmilläkin paikkakunnilla. Kaikilla paikkakunnilla on omat vahvuutensa ja niiden hyödyntäminen kiinteistöiden uusiokäytössä, siltä osin kiinteistökehitystoiminnassa, on tärkeää.

Uskotaan tulevaisuuteen ja kiinteistöiden uusiokäytön tuomiin mahdollisuuksiin, kuten Lammilla ja kymmenissä muissa kuntakeskuksissa ja kylissä on tehty !

Alkavaa talvea odotellen ja positiivista mieltä toivotellen !

Arto Merisalo

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat