Arto Merisalo aitoja ajatuksia Artolta

Suomen Keskustan ja hieman muidenkin puolueiden eurovaaliasetelmista

Suomen Keskustan puoluevaltuusto nimesi tänään 24.11.2013 eurovaaliehdokkaansa. Nimeäminen piti sisällään toistaiseksi 17 nimeä. (http://www.suomenkeskusta.fi/news/Keskustan-eurovaaliehdokkaat-on-valitt...)

Keskustan pääehdokkaat/nimet ovat luonnollisesti istuvat euroedustajat Anneli Jäätteenmäki ja Hannu Takkula sekä puolueen kunniapuheenjohtaja, VTT Paavo Väyrynen. Lisäksi Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Mikael Pentikäinen kuuluu tähän päänimien joukkoon.

Erityisesti kahden henkilön ratkaisua vielä odotetaan. He ovat kansanedustaja, talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen sekä euroopan komission varapuheenjohtaja, komissaari Olli Rehn. Ensiksi mainitun ehdokkuuteen ja läpimenoon uskon, viimeksimainitun ehdokkuuteen ja vaikka ehdokkaaksi lähtisikin, läpimenoon en usko.

Mauri Pekkarinen nauttii puolueen ja muidenkin kansanryhmien taholla suurta kansansuosiota Paavo Väyrysen ja Anneli Jäätteenmäen tavoin.Pekkarinen tunnetaan osaavana asiapoliitikkona sekä maakuntien etujen puolustajana. Hänen ehdokkuutensa olisi Suomen Keskustalle enemmän, kuin tärkeä ja Pekkarisesta Suomi saisi uuden erinomaisen euroedustajan jo kokeneiden Väyrysen ja Jäätteenmäen ohessa.

Olli Rehn sen sijaan ei ole koskaan kotimaassa menestynyt missään vaaleissa merkittävästi tai mainittavasti. Päinvastoin. Hänen vaalituloksensa eduskuntavaaleissakin ovat olleet keskitasoa, eivät mitään ääniharavan saavutuksia. Suomen Keskustan puheenjohtajuutta tavoitellessaankin hän hävisi selkeästi tai suorastaan murskatappiolla Anneli Jäätteenmäelle Hämeenlinnan puoluekokouksessa 2002. Kisahan käytiin Anneli Jäättenmäen, Olli Rehnin, Matti Vanhasen, Hannu Takkulan ja Paavo Väyrysen kesken. Nyt samoista puheenjohtajaehdokkaista eurovaaliehdokkaina ovat Jäätteenmäki, Takkula ja Väyrynen, ehkä myös Rehn. Olli Rehn voi olla komissaarina ja komission varapuheenjohtajana tunnettu mies Euroopassa ja maailmalla, mutta tuntemattomampi hän on Suomessa. Rehniin liittyvä näkyvyys ja julkisuus eivät ole välttämättä suomalaisten mieleen muutoinkaan, onhan Rehn saanut puolustella julkisuudessa milloin EU:n tukea Kreikalle, Kyprokselle, Portugalille, Irlannille ja milloin mitäkin talouskriisiin liittyvää negatiivista asiaa. Myös Olli Rehnin erikoinen jäsennelty puheen ulosanti ärsyttää monia. Rehnin esiintymiset tuntuvat aina kovin harkituilta ja ennakkoon harjoitelluilta. Aika näyttää (ilmeisesti hyvinkin pian) lähteekö Rehn yrittämään eurovaaliehdokkaana. Valitsematta jääminen, jota pidän todennäköisenä, olisi melkoinen nöyryytys miehelle, joka on euroopan komission jäsen ja varapuheenjohtaja, mies maailmanpolitiikan ytimessä.

Olen tavannut aina ennakkoon kirjoitella ennusteeni vaalien tuloksesta. Niin teen tälläkin kertaa, tosin nyt keskityn tässä blogissani pääosin Suomen Keskustaan.

Arvelen Suomen Keskustan säilyttävän kolme euroopan parlamentin edustajan paikkaa. Neljäskin voi olla mahdollinen, jos/kun Mauri Pekkarinen asettuu ehdolle. Jos paikkoja tulee kolme, tulevat minun arvioni mukaan valituiksi Paavo Väyrynen, Mauri Pekkarinen (edellyttäen, että asettuu ehdolle) ja Anneli Jäätteenmäki. Jos paikkoja tulee neljä, tulee neljäntenä valituksi Hannu Takkula. Ja ellei Mauri Pekkarinen jostakin syystä tulisi eurovaaliehdokkaaksi, olisi neljäs läpimenijä Mikael Pentikäinen. Muut ehdokkaat saavat hyvää kokemusta valtakunnallisista vaaleista ja keräävät puolueelle arvokkaita ääniä.

Uskon myös, että keskustaliberaalit eivät saa edustajaansa läpi Euroopan parlamenttiin, ellei neljättä paikkaa tule ja Mikael Pentikäinen tule sille valituksi. Lukijat tietävät kantani keskustaliberaaleihin liittyen, joten en "suruliputa" vaikka keskustaliberaalien ehdokkaat valitsematta jäävätkin. Heitähän ovat nyt puoluevaltuuston nimeämällä/valitsemalla listalla Mikael Pentikäisen lisäksi ainakin Timo Kaunisto, Mirja Vehkaperä, Petri Honkonen, Elsi Katakainen ja Jouni Ovaska.

Keskustan puoluehallitus nimeää annetun valtuutuksen perusteella kolme viimeistä ehdokasta vuoden 2014 alkuun mennessä. Mielenkiintoista on, kenelle ovat siis varattuina 3 paikkaa, jotka puoluehallitus saa täyttää. Ehdokkaitahan oli piirien nimeämänä jo 22, mutta tänään täytettiin vain 17 paikkaa ja 5 piirien nimeämää ehdokasta jätettiin "rannalle" eli nimeämättä. Onko eurovaaliehdokkaaksi puoluejohdolla tiedossa vielä joku merkittävä nimi Pekkarisen ja/tai Rehnin ohessa ? Sen tiedämme viimeistään tammikuussa 2014.

Ainakin Mauri Pekkarisen nimeämistä odotetaan puolueen eri piireissa. Siihen antaa merkkejä myös se, että Keskustan Keski-Suomen piirin eurovaaliehdokkaaksi esittämä entinen kansanedustaja ja Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, rovasti Lauri Oinonen jätettiin puoluevaltuustossa nimettyjen listalta pois. Oinonen toki on Mauri Pekkarisen vahva tukija eurovaaleissa, jos Pekkarinen ehdolle lähtee. Takaisihan Pekkarisen valinta Lauri Oinosen paluun istuvaksi kansanedustajaksi ja se taas ennakoisi hänelle parempia asetelmia vuoden 2015 eduskuntavaaleihin.

Jo tänään puoluevaltuustossa nähtiin vastakkainasettelu keskustaliberaalien Mikael Pentikäisen ja kunniapuheenjohtaja, VTT Paavo Väyrysen välillä, kuten YLE asiasta uutisoi: http://yle.fi/uutiset/paluuta_tekeva_vayrynen_olen_ennustanut_kaiken/695...

Mikael Pentikäinen on hengenheimolaisensa keskustaliberaalin komissaari Olli Rehnin politiikan linjoilla, kuten YLE edellä olevassa linkissään uutisoi. Tämä tuskin yllättää ketään. Pentikäisen ehdottamat aplodit Olli Rehnille ja hänen työlleen olivat olleet laimeat, jos niitä oli juuri lainkaan. Sekin kuvaa edellä kertomaani asetelmaa Olli Rehnin kannatukseen liittyen.

YLE julkaisu eurovaaleista kannatusmittausennusteen 20.11.2013.Edellisiin vuoden 2009 eurovaaleihin verrattuna Kokoomus menettäisi siinä äänistään 0,5 prosenttiyksikköä ja Suomen Keskusta lisäisi puolestaan kannatustaan 2,7 prosenttiyksikköä ja Perussuomalaiset saisivat huimat 7,2 prosenttiyksikköä lisää. YLE:n teettämän kannatusmittauksen mukaan Kokoomus ja Keskusta säilyttäisivät kumpikin nykyiset kolme paikkaansa Euroopan parlamentissa ja Perussuomalaiset olisivat nostamassa paikkamääränsä yhdestä kolmeen.Tosin kisa neljättä paikkaa tavoittelevien Keskustan ja Kokoomuksen kanssa on Perussuomalaisilla äärimmäisen tiukka. Linkki uutiseen tässä: http://yle.fi/uutiset/perussuomalaiset_etenee_eurovaaleissa_kokoomus_ja_...

Mielenkiintoiset euroopan parlamentin vaalit ovat siis tiedossa. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan muiden puolueiden lopullisia ehdokaslistoja ja Suomen Keskustan viimeisten kolmen ehdokkaan nimiä. Suuri kysymys tulee olemaan myös se, ketkä ovat Perussuomalaisten ja SDP:n kärkinimet. Siis lähtevätkö puheenjohtaja Timo Soini ja presidentti Tarja Halonen puolueidensa kärkiehdokkaiksi ? Jos lähtevät, ovat muut puolueet uudessa tilanteessa ja joutuvat vielä omia asetelmiaan pohtimaan.

Euroopan parlamentin vaalit antavat myös suuntaa 2015 eduskuntavaaleille. Siksikin puolueiden on panostettava euroopan parlamentin vaaleihin entistä painokkaammin !

Omassa elämässäni myös "pakkolomamatkani" lähestyy loppusuoraansa, kuten media tilanteistani on viimeaikoina uutisoinut. Paluu normaaliin arkielämään on sujunut siviilityön kautta jo reilun parin kuukauden ajan. Elämä siis jatkuu - sittenkin !

Joulukuu lähestyy ja joulu kolkuttelee ovelle. Mukavaa talven ja joulun odotusta jokaiselle lukijalle !

 

Arto Merisalo

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat