Arto Merisalo aitoja ajatuksia Artolta

Suomi nousuun, talvisodan henkeä tarvitaan

Jälleen on vierähtänyt useita kuukausia aikaa siitä, kun viimeksi olen kirjoittanut tänne Uuden Suomen sivulleni blogia. Työ ja kiireet ovat vieneet.

Suomi sai kevään vaaleissa vahvaan parlamentaariseen enemmistöön nojaavan pääministeri Juha Sipilän johtaman nk. perusporvarihallituksen, jossa ovat mukana kolme suurinta puoluetta. Pakko tunnustaa, että omat ennakkoarvioni kevään vaalituloksesta menivät pääosin pieleen, tosin Keskustasta ja Kokoomus pärjäsivät, mutta SDP:n ja Perussuomalaisten kannatusten osalta arvioni meni eniten "metsään."  Mutta enemmistöhallitus syntyi ja monet entiset kansanedustajat, joiden paluuta ennakoin, saivat vaaleissa  kansan luottamuksen ja palasivat edustajantoimeensa. Juha Sipilän johtaman hallituksen alkutaival onkin sitten osaltaan ollut enemmän, kuin haasteellinen. Maamme vaikea taloustilanne ja nyt ajankohtainen pakolaisten-maahanmuuttajien saapuminen ovat iso ja haasteellinen kysymys sekä poliittiselle järjestelmälle, että koko kansalle, meille jokaiselle.

Juha Sipilä on joukkoineen onnistunut hallituksen alkutaipaleella varsin haastavissa, suorastaan vaikeissa olosuhteissa mielestäni kohtuullisesti. Suomen talouden vakauttaminen ja kilpailukyvyn palauttaminen,  jotta Suomi ylipäätään selviää ilman, että EU ottaa meidän asioitamme hoitoonsa ja sanelee meille ehtoja, edellyttää meiltä jokaiselta mukanaoloa "talkoissa." Ongelma koskettaa vanhan joululaulun sanoin tilannetta, jossa on käytävä "luo köyhän, niinkuin rikkahan..." Se on realismia ja tosiasia, että vaikea tilanne koskettaa meitä kaikkia. Vaikka inhimillisesti on vaikea ymmärtää, että heikoimmassa asemassa oleviltakin joudutaan leikkaamaan ja ottamaan. Se on minulle itselleni hallituksen eri vakauttamistoimien vaikein osio hyväksyä ja ymmärtää.  

Mutta kun Suomi on maana menettänyt teollisen kilpailukykynsä ja Suomen tärkeimmät kilpailijamaat Ruotsi ja Saksa ovat ajaneet ohitsemme lähes kaikilla sektoreilla, emme enää pysty tuottamaan kilpailukykyisesti maailmanmarkkinoilla teollisuudestamme tuotteita. Alamme ajautua palvelyhteiskunnaksi, josta seuraa monenlaisia ongelmia. Poliittisilla päättäjillä on valtavia haasteita, joissa tarvitaan vahvaa yhteistyötä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Eurossa emme voi devalvoida, kuten naapurimme Ruotsi, Tanska ja Norja voivat oman valuuttansa turvin halutessaan tehdä. Meidän on tehtävä korjausliikkeet muilla tavoin. Juha Sipilän ja johtamansa hallituksen toimet ovat rajuja, mutta rakenteellisesti välttämättömiä. Sipilä tosin on todennut, että se, missä muodossa kilpailukyky palautetaan, siinä ei hallitukselle ole merkitystä menetelmillä, eli tärkeintä on lopputulos/päämäärä. Tämä lausuma on tarjonnut myös työmarkkinajärjestöille mahdollisuuden antaa omat ehdotuksensa, joista pian kuulemme lisää. Hauska sana, kilpailukykyhyppy, joka korvaa markka-aikaisen devaltiomahdollisuuden, on välttämätön. Onko sekään riittävä hallituksen muine nyt päättämine toimineen, sen näyttää aika. Mutta alkutoimina nämä nyt hallituksen ehdottamat ja ajamat ratkaisut ovat välttämättömiä !

Vastavirtaan uiminen omalla aikakaudellaan on usein viisautta. Tosin se vaatii myös rohkeutta ja päättäväisyyttä. Suursijoittaja Georg Soros antoi aikanaan yksinkertaisen ja tyhjentävän vastauksen, kun häneltä kysyttiin, mihin hänen menestyksensä perustuu: "kun muut myyvät, minä ostan. Kun muut ostavat, minä myyn." Se on liike-elämässä juurikin sitä "vastavirtaan uimista."

Yrittäjyys ja yrittämisen henki,  ahkeruus ja osaaminen sekä hyvät, sitoutuneet työntekijät eivät ole kadonneet Suomesta ja sen maakunnista mihinkään. Vahvaa uskoa omaan osaamiseen ja yrittämiseen on edelleen olemassa. Ja halua kasvattaa liiketoimintaa. Suomalaiset ovat aina uskaltaneet "uida vastavirtaan." Niin nytkin !

Oma työnantajani tavarataloketju J.Kärkkäinen -konserni on yksi hyvä esimerkki "vastavirtaan uivien"  perheyritysten joukossa. Kun monet muut käyttötavarakaupan toimijat kertovat heikoista luvuista, myyntien pienentymisestä ja tappioistakin, on työnantajani saanut iloita positiivisista kasvuluvuista jo useamman vuoden ajan. Kuluvan vuoden kehitys on ollut erityisen positiivinen ja tämä suunta näyttää jatkuvan. Tästä kaikesta on kiitollinen ja hyvä mieli. Kiitos kuuluu tietysti asiakkaille. Kärkkäisellä olemme ilmeisesti osanneet tehdä asioita niin, että asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä ja ovat kasvavassa määrin löytäneet tavaratalomme ja verkkokauppamme. Muita samanlaisia esimerkkejä löytyy eri puolilta maata, usein perheomisteisten yritysten joukosta, kymmenittäin. Pitää siis vain rohkeasti katsoa huomiseen - tulevaisuuteen. Ja positiivisella asenteella ! Se auttaa aina, niin liike-elämässä, kuin arkisessa elämässämme, yksilötasollakin.

Keskustan entinen puoluesihteeri ja nykyinen tietokirjailija Jarmo Korhonen julkaisee lokakuussa kolmannen kirjansa. Sen nimi on MAAN TAPA. Siinä käsitellään monesta eri näkökulmasta, varsin laajasti ja tutkijan sekä tapahtumissa eri tavoin keskeisesti mukana olleen henkilön kokemuksella/kirjoittamana laajasti vaalirahoitusta, mm. vaalirahakohua ja sen syntyvaiheita, erityisesti vuosia 2006-2009. Vaikka en ole kirjaa ennakkoon saanut lukeakaan, odotan sen julkaisua suurella mielenkiinnolla. Kirjailijan pyynnöstä annoin myös ison osan (lähes kaiken) omasta aikakautta ja aihetta koskevasta arkistoaineistostani  hänen käyttöönsä. Sen verran olen saanut kirjan sisällöstä kuulla, että siinä avataan monia mielenkiintoisia ja aiemmastaan minullekin tuntemattomia näkökulmia sekä tietoja noiden vuosien tapahtumista ja eri henkilöistä.  Jäämme siis odottamaan kirjan julkaisua !

Suomea on tullut kierrettyä työasioiden merkeissä viimeisen vuoden aikana 144.000 km ja 220-230 matkapäivän vuosivauhdilla. Maamme eri paikkakunnat on tullut käytyä vuoden aikana läpi ja niiden kiinteistö- ja liikepaikka-asiat on tullut kartoitetuksi. Voisin sanoa, että olen jälleen täysin "kartalla" mitä tämän maan kiinteistömarkkinoilla ja kiinteistöliiketoiminnassa tapahtuu. Olen tavannut työmatkoillani eri puolilla maata paljon ihmisiä ja saanut vaihtaa kuulumisia niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, tuttujen, kuin tuntemattomien kanssa. Tunnelmat eri maakunnissa ovat erilaisia. Kaikkineen henki on ollut silti hyvä ajatuksella - Suomi nousuun ! Ja niinhän se on. Ei tätä maata valittamalla ja murehtimalla rakenneta. Talvisodan henkeä kaivataan. Meiltä jokaiselta. Yhtenäinen kansa, joka päätti yhdessä puolustaa tätä maata ja sen itsenäisyyttä 1939, sitä henkeä kaivataan tänäänkin ! Talvisodassa taisteltiin rintarinnan periksi antamatta – ja Suomi säilytti itsenäisyytensä. Samaan yhteen hiileen puhaltamista tarvitaan maassamme tänäkin päivänä.

Tosiasiat ja realiteetit täytyy tunnustaa niin omassa elämässä, kuin yhteiskunnassa. Historiaa ja mennyttä ei saa unohtaa, siitä täytyy oppia. Silti täytyy katsoa eteenpäin unohtamatta luottaa johdatukseen. Tämä kaikki niin yksilöihmisinä, kuin suomalaisina, kansana.

Muistetaan jälleen hyvinvointiyhteiskuntamme perustaa luomassa olleiden kunnioitettujen presidenttiemme J.K.Paasikiven ja Urho Kekkosen sanat:  "tosiasiain tunnustaminen on viisauden alku" (JKP) ja  "katso taaksepäin, kiitä. Katso eteenpäin, luota. Katso ylöspäin, usko." (UKK.) 

Näillä ajatuksilla on hyvä jatkaa ! Laitetaan Suomi yhdessä nousuun talvisodan hengessä ja unohtamatta suojeluskuntajärjestön kunniakasta ja ylvästä tunnuslausetta: "Kaikki Isänmaan puolesta ! "

näihin kuviin, näihin tunnelmiin, mukavaa syystalven alkua toivotellen

Arto Merisalo

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat