Arto Merisalo aitoja ajatuksia Artolta

MEDIAN ENNAKKOTUOMIO VIE TOIMINTAMAHDOLLISUUDET

Luin Suomen Kuvalehden nettisivuilta tutkija Jukka Peltolan 01.10.2010 kirjoittaman blogikirjoituksen otsikolla "korruptioväitteillä on harhautettu suurta yleisöä" (http://suomenkuvalehti.fi/blogit/eri-mielta/jukka-peltola-vaalirahalegendat) ja minun on helppoa yhtyä kirjoittajan näkemyksiin monelta osin.

Tutkija Jukka Peltola käyttää yhtenä esimerkkinä Rovaniemen BRP Finland Oy:n moottorikelkkatehdashanketta ja siihen liittynyttä lähinnä Helsingin Sanomien ja YLE:n uutisointia. Kumpikin media on osaltaan huolehtinyt "kiitettävästi" siitä että kaikki Rovaniemen kelkkatehtaaseen liittyvät esitutkinnassa olevat henkilöt ovat jo tulleet julkisesti tuomituiksi. Helsingin Sanomat on aivan erityismaininnoin tässä asiassa onnistunut !

Esimerkkinä ennakkotuomituista ovat Kuntien Eläkevakuutuksen entinen toimitusjohtaja Markku Kauppinen ja Rovaniemen kaupunginhallituksen entinen puheenjohtaja Ari Ruotsalainen. Valtavat otsikot ja monenlaiset julkisuuteen syötetyt väärät tiedot ovat vieneet kummankin mainitun henkilön toimintamahdollisuudet. Erityisesti Helsingin Sanomien yliampuvat otsikot/uutisoinnit Rovaniemi-Keva-Nova-kelkkatehdasasiassa ovat olleet sellaisia, että niihin liittyen loppunäytös käydään luultavasti vielä jälkikäteen joillakin viranomaisfoorumeilla. Niin uskon tapahtuvan. Monet väitteet ja otsikot ovat olleet mielikuvituksellisia eivätkä ole perustuneet tosiasioihin. Tuntuu siltä, että viranomaisraportit, joita Rovaniemen kaupungin ja Kevan päässä molemmissa on tehty liki kymmenen eri tahon toimesta, eivät vakuuta tai kiinnosta ketään. Raportteja ovat laatineet Rovaniemen tarkastuslautakunta, kaupungin tilintarkastajat, kuntaliitto, KRP:n ja Rovaniemen rikospoliisin yhdistetty talousrikostutkinta, finanssivalvonta, Keva:n tilintarkastajat, ulkopuolinen Kevan tarkastuksen tehnyt tilintarkastusyritys jne...

Kun asiassa alkoi esiintyä toinen toistaan hurjempia väitteitä, olin yhteydessä Keskusrikospoliisiin ja esitin itse kesällä 2009, että KRP ottaisi jutun hoitoonsa ja aloittaisi asiassa esitutkinnan, koska vain KRP:n tapaisen luotettavan ja osaavan organisaation tutkimana kaikki osapuolet joutuvat sitten tyytymään sen tutkinnan lopputulokseen. Tutkintaa on nyt kestänyt reilun vuoden ajan ja KRP on tehnyt kiitettävää työtä rikostarkastaja Erkki Rossin johdolla. Toivottavasti myös media tyytyy sitten edes tämän tahon tutkintaan ja sen tuloksiin kun mikään muu ei ole medialle, erityisesti Helsingin Sanomille, kelvannut tai riittänyt. Journalistipiireissä tunnetaan hyvin vanha vitsi VPK:n palopäälliköstä, joka harmitteli, kun hänen palokuntansa myöhästyi tulipalosta ja naapuripalokunta oli jo sammuttanut sen. "Väärin sammutettu", kuului myöhästyneen palopäällikön tyly tuomio. Tunne on tässäkin nyt sama. Kelpaako kenenkään selvitys enää ?!

Kuntien Eläkevakuutuksen KEVA:n entinen toimitusjohtaja, YTT Markku Kauppinen tunnetaan pitkästä ja ansiokkaasti urastaan niin poliitiikassa, kuin kuntapuolella. Hänen osaamistaan, siis kompetenssiaan, ei ole kukaan koskaan kyseenalaistanut. Päinvastoin. Ne jotka Kauppisen tuntevat, pitävät tätä osaava, yhteistyökykyisenä ja ammattitaitoisena sekä hyvin verkostoituneena miehenä. Kun Kauppinen lojaalina työnantajalleen KEVA:lle päätti erota mediamyllytyksessä vaalirahakohun ja Rovaniemen kelkkatehdaskirjoittelun seurauksena, on hän roikkunut "löysässä hirressä" odottaen asiaan liittyvien esistutkintatoimien valmistumista. Osaava ja ammattitaitoinen mies ei voi hakeutua tässä tilanteessa esimerkiksi julkisen sektorin tehtäviin, koska tulisi tuskin valituksi, kun media pyörittelee hänen nimeään mitä erikoisimmissa yhteyksissä. Ja sikäli kun ymmärrän, ei Markku Kauppinen ole tehnyt mitään väärää. Rikollista ei miehestä saa millään keinolla - niin uskon ja niin uskovat hänet tuntevat ! Toivottavasti Markku Kauppinen pääsee "löyhästä hirrestä roikkumasta" ja uusien työtehtävien äärellä mahdollisimman pian, sillä hänenlaisensa henkilön ammattitaidon ja osaamisen käyttämättä jättäminen on suuresti harmillista ! Markku Kauppinen on yksi esimerkki henkilöistä, joiden toimintamahdollisuudet vaalirahakohu ja kohtuuton asioiden "paisuttelu" on osaltaan vienyt. Se paine joka mediassa, erityisesti Helsingin Sanomissa, on häneen kohdistettu, on ollut vailla kohtuutta ! Ihmettelen myös minne Keskustan vaikuttajat ovat kadonneet tässä asiassa. Heitä ei ole näkynyt Markkuakaan puolustamassa vaikka tuntevat kyllä hänet luotettavana ja vastuuta kantavana henkilönä, joka on aina toiminut edustamansa tahon parhaaksi !

Eilen YLE:n uutistoimitus ja tänään Uusi Suomi kertoivat, että Keskustan Lapin piiri päätti olla asettamatta vuoden 2007 eduskuntavaaleissa erinomaisesti pärjännyttä Ari Ruotsalaista enää ehdolle tuleviin kevään 2011 eduskuntavaaleihin. Ruotsalainen "hävisi" muutamalla äänellä paikkansa tuntemattomammalle ehdokkaaksi valitulle henkilölle. Ruotsalainen, joka oli toiminut Rovaniemen maalaiskunnan kunnanvaltuuston puheenjohtajana ja yhdistyneen Rovaniemen valtuutettuna sekä ensimmäisenä kaupunginhallituksen puheenjohtajana, ei enää vaalirahakohun ja kelkkatehdastutkinnan vuoksi kelvannut Keskustan Lapin piirille. Oliko päätös piirin oma vai vaikuttiko siihen Keskustan Apollonkadun uusi johto, uusi alku ja uusi avoimuus, sitä ei tiedetä ??!! Kun Keskustan lista Lapissa tuntuu kovin ontuvalta Hannes Mannisen ja muutamien muiden kovien nimien jäädessä pois sekä Paavo Väyrysen siirtyessä Uudellemaalle, olisi Ruotsalainen ollut tärkeä nimi Keskustan Lapin piirin listalle. Vaan ei niin ei !

Kohtuuttoman paineen, painostuksen ja julkisuuden alle on Ari Ruotsalainen vaalirahakohun vuoksi 2008-2010 joutunut. En ole miestä tavannut kuin jokusen kerran, mutta olen saanut käsityksen, että hän on suoraselkäinen ja rehti maanviljelijä, joka on aina valmis toimimaan oman seutukuntansa kehityksen hyväksi oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti.

Kun aikanaan kilpailimme Rovaniemellä kaupungin omistamasta tontista Valionrannan kylpylä-hotellihankkeesta, sain nähdä, että Ari Ruotsalainen on mies joka toimii omien ajatustensa ja oman näkemyksensä mukaan eikä hänen mielipiteisiinsä kukaan muu voi vaikuttaa. Hävisimme hankkeen Osuuskauppa Arinalle kun asiassa päätös kaupunginhallituksessa päättyi tasaäänin ja puheenjohtaja Ruotsalaisen ääni ratkaisi asian Osuuskauppa Arinan hyväksi. Jos Ruotsalainen olisi ollut "meidän mies" Rovaniemellä niin hanke olisi varmaankin tullut meille, mutta kun Ruotsalainen oli Rovaniemen ja maakunnan puolustaja ja näki Arinan parempana ratkaisuna, niin hanke meni Arinalle.

Luulen, että kaupungin virkamiesjohto ja luottamusmiehet olivat yksimielisillä päätöksillään samalla maakunnan ja kaupungin asialla BRP Finland Oy:n moottorikelkkatehtaan hankkeen kanssa. He halusivat varmistaa että yritys ja sen työpaikat ovat ja pysyvät Rovaniemellä !

Tein yhteenvedon koko BRP Finland Oy:n kelkkatehdashankkeesta ja aikaansain tällaisen alla olevan kronologisen ketjun tapahtumista. Jukka Peltolan SK:ssa kirjoittaman tavoin minun on vaikeaa ymmärtää miten kaupungin itse omistamien kahden tontin osalta kaupungin muuttaessa niiden kaavaa (yhdistäen kaksi itse omistamaansa tonttia) asiasta tulee rikos tai miten kukaan olisi voinut KMS:n tukiasioiden osalta, jotka tuet päätettiin antaa marras-joulukuussa 2006 ja maksettiin pääosin tammikuussa 2007, kytkeä niitä BRP:n hankkeeseen ? Lisäksi kun kyse on yksityisen yrityksen BRP Finland Oy:n, ei Rovaniemen kaupungin, investointihanke, niin sitä suuremmalla syyllä täytyy kysyä, miten kaupungin luottamusmiehet tai virkamiehet ovat investointiasiaan voineet vaikuttaa ?? Päätöksen investorista ja yhteistyökumppanista teki yksinomaan BRP Finland Oy, ei kukaan muu !

Omalta osaltanikin voin todeta, että toimintamahdollisuudet ovat osittain menneet ja ajankäyttö on tämän vaalirahakohun myötä muuttunut. Vaikka kukaan ei ole koskaan kyseenalaistanut osaamistani kiinteistöliiketoiminnan ja kiinteistökehityksen sektoreilla, ovat muutamat tahot tulleet varovaisiksi asioimaan kanssani. Nämä asiakkaat ja tahot pelkäävät saamaani julkisuutta, jonka olen saanut osin aiheesta, osin ilman omaa ansiota. Eikä tämä julkisuus tosiaan ole ollut mukava kokemus. Onneksi tiedotusvälineet tai ainakin tietyt niistä, ovat antaneet minullekin mahdollisuuden tuoda omia näkemyksiäni tapahtumien kulusta esiin. Tavallaan on ollut pakko olla tai tulla julkisuuteen, jotta on voinut esittää omia näkemyksiään ja kumota virheellisiä näkemyksiä. Usein tulee mietittyä, olisiko sittenkin ollut paras valita linja, jonka esimerkiksi Tapani Yli-Saunamäki valitsi; olla hiljaa eikä vastata kenellekään mihinkään mitään !

No, mutta palataan vielä asiaan, eli tässä kuitenkin alla aikajaksotettuna/kronologisesti Rovaniemen tapahtumat pääpiirteittäin:

AIKAJAKSOTUSTA CASE ROVANIEMEEN LIITTYEN

 VUOSI 2007

 20.02.2007 Neuvottelu Rovaniemellä kuntarahoitusmallin esittelystä ja Rovaniemen kaupungin myytävistä kiinteistöistä. Paikalla Mauri Gardin, Ari Ruotsalainen,  Martti Anttila, Lasse Kontiola, toimitusjohtaja Tapani Yli-Saunamäki, aluejohtaja Reino Sundström sekä sijoitusjohtaja Jukka Ropponen Novasta.  Tapani Yli-Saunamäki on kertonut, että tällöin ensimmäisen kerran kuultu yksityisen yrityksen BRP:n kelkkatehdashankkeesta kun Gardin neuvotteluiden lopussa kysyi Yli-Saunamäeltä Novan kiinnostusta keskustella suoraan BRP:n kanssa kelkkatehdashankkeesta (Lapin Kansa 29.7.2009)

12.03.2007 Kaupunginjohtaja Gardin ilmoittaa kaupunginhallituksen elinkeinojaostolle kiinteistökehittäjän alustavasta kiinnostuksesta uuden moottorikelkkatehtaan rakentamisesta Rovaniemelle jos BRP ja kiinteistökehittäjä pääsevät sopimukseen keskenään.

18.03.2007 Eduskuntavaalit

19.04.2007 Vanhasen II hallitus nimitetään

20.04.2007 Kaavakartta asemakaavaluonnoksesta valmistuu Rovaniemellä koskien BRP:n itselleen kaupungilta varaamaa kaupungin omistamaa tonttia jossa aiempi kaava käsitti kaksi erillistä teollisuustonttia joiden välissä katu, jota ei oltu rakennettu. Kaupunki ja BRP olivat sopineet kaavamuutoksesta jolla "paperilla" oleva katu poistetaan ja tontit yhdistetään toisiinsa. Samoin BRP ja kaupunki olivat sopineet tontin kauppahinnan. Sama tontti olisi tullut rakentamisen osalta kyseeseen riippumatta siitä, kuka tarjouskilpailun  BRP:n tehtaan rakentamisesta voittaa. Tuotantojohtaja Rauno Ruokamo BRP:stä hoitanut ko. keskustelut kaupungin kanssa/suuntaan. Tontti on kaupungin omistuksessa kun kaavamuutos aloitetaan.

20.04.-25.05.2007 neuvottelut Novan ja BRP Finland Oy:n kesken uuden tehtaan mahdollisesta rakentamisesta, hintaneuvottelut, BRP k'äy tarjouskilpailun myös muiden rakentajaehdokkaiden kanssa, suunnitteluneuvottelut yms. Neuvotteluita johtavat Novasta Esko Kaasila, arkkitehtitiimistä Veikko Gröhn sekä rakentajatiimistä Oka:n Esa Eloranta.

27.05.2007 BRP Finland Oy ja Nova julkistavat suunnitelmansa uuden kelkkatehtaan rakentamisesta.

29.05.2007 Esisopimus BRP Finland Oy:n, Rovaniemen kaupungin, Novan ja Rovaniemen Markkinakiinteistöt Oy:n kesken allekirjoitetaan. Novan tiedotteessa todetaan mm. yhteyden asiassa tulleen Rovaniemen kaupungin taholta ”muutama kuukausi sitten”.

29.05.2007 Kaupungin tekninen lautakunta käsittelee hankkeeseen liittyvän kaava-asian, eli kahden kaupungin itse omistaman jo kaavoitetun teollisuustontin yhdistämisen toisiinsa ja paperilla olevan kadun poistamisen. Teknisen lautakunnan päätös on yksimielinen.

04.06.2007 Rovaniemen kaupunginhallitus hyväksyy yksimielisesti tontin kaupan perustettavalle kiinteistöyhtiölle BRP:n kaupungin kanssa aikanaan neuvottelemin ehdoin, eli esisopimuksen sekä kahden tontin yhdistämisen, eli kaavamuutoksen. Kaupunki omistaa itse kummatkin tontit.

04.06.2007 BRP Finland Oy ilmoittaa tehneensä 15 vuoden vuokrasopimuksen Novan omistaman kiinteistöosakeyhtiön kanssa uudesta tehtaasta.

20.06.2007 Rovaniemen ympäristölautakunta antaa lausuntonsa kahden yhdistettävän kaupungin omistaman tontin asemakaavamuutoksesta. Lausunto on puoltava ja yksimielinen.

30.07.2007 Nova pyytää BRP:n kanssa sovitulla tavalla useilta koti- ja ulkomaisilta kiinteistösijoittajilta ostotarjousta uudesta tehtaasta ja nk. logistiikkakeskukseen saneerattavista vanhoista tiloista, jotka yhdistetään uuteen tehtaaseen, yhteensä n. 21.000 m2:stä.

06.08.2007 Rovaniemen kaupunginhallitus esittää yksimielisesti valtuustolle asemakaavan muutoksen hyväksymistä, eli kahden jo kaavoitetun kaupungin omistaman teollisuustontin yhdistämistä.

27.08.2007 Kaupunginvaltuusto hyväksyy yksimielisesti kahden omistamansa teollisuustontin yhdistämistä koskevan kaavamuutoksen ja aluetta koskevan tonttijaon.

31.08.2007 BRP Finland Oy:n ja KOY Rovaniemen Ahjotie 30 välinen vuokrasopimus allekirjoitetaan.

31.08.-28.09.2007 Nova käy neuvotteluita useiden BRP:n hankkeen ostosta kiinnostuneiden koti- ja ulkomisten kiinteistösijoittajien kanssa. Neuvotteluita käyvät Novan puolesta varatuomari Jukka Ropponen ja kiinteistösijoitusjohtaja Erkki O Auranen. Hankekehitystä johtaa Novan puolesta logistiikka- ja tuotantotiloista vastaava johtaja, MBA Esko Kaasila.

04.10.2007 Kiinteistöjohtaja Erkki Markkola Kuntien Eläkevakuutuksesta ilmoittaa alustavasti Kevan myönteisestä kannasta hankkia BRP:n käyttöön tuleva moottorikelkkatehdaskiinteistö Kevan kiinteistösijoitussalkkuun velattomaan 20 miljoonan euron kauppahintaan. Keva ilmoittaa tarjouksen olevan voimassa 30.11.2007 saakka.

15.10.2007 Nova ilmoittaa saatuaan BRP Finland Oy:n hyväksynnän sijoittajasta,  että se hyväksyy Kevan tekemän ostotarjouksen.

13.12.2007 Kevan hallitus hyväksyy yksimielisesti kiinteistösijoituksen tekemisen BRP:n hankkeeseen kiinteistöyksikön neuvittelemien kaupan ehtojen mukaisesti.
 

VUOSI 2008

14.01.2008 moottorikelkkatehtaan peruskiven muuraus.

14.01.2008 Nova ilmoittaa sopineensa vanhan kelkkatehtaan (12 000 m2), ostosta BRP Finland Oy:n kanssa. Tehdas on tarkoitus saneerata liikerakennukseksi. 

28.01.2008 Keskinäinen Kiinteistöosakeyhtiö Rovaniemen Ahjotie 30 merkitään kaupparekisteriin 

19.02.2008 Rovaniemen kaupunki myy aiemmin BRP Finland Oy:n (tuotantojohtaja Rauno Ruokamo ym) sopimalla tavalla ja hinnalla yksimielisellä päätöksellään 8,4 hehtaarin maa-alan/tontin Keskinäiselle Kiinteistöosakeyhtiö Rovaniemen Ahjotie 30:lle hintaan 596 000 euroa. Kauppakirja allekirjoitetaan. 

10.03.2008 Rovaniemen kaupunginhallitus hyväksyy yksimielisesti em. kaupan ja kauppahinnan. Keskinäinen Kiinteistöosakeyhtiö Rovaniemen Ahjotie 30 ostaa Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy:ltä kelkkatehtaan logistiikkakeskuksen 3 miljoonalla eurolla. 

05.05.2008 moottorikelkkatehtaan harjannostajaiset. 

20.05.2008 Rovaniemen kaupungin tekninen lautakunta päättää yksimielisesti vanhan kelkkatehtaan tontin, jossa kaupunki itse omistaa tontin, muuttamisesta tilaa vaativan kaupan liikerakennuskortteliksi. 

17.06.2008 Rovaniemen kaupunki pyytää Kuntaliitolta lausuntoa Ari Ruotsalaisen ja Lasse Kontiolan esteellisyydestä kaupunginhallituksen kokouksissa 4.6.2007, 6.8.2007 ja 10.3.2008. 23.06.2008 Kuntaliiton lausunto Ari Ruotsalaisen ja Lasse Kontiolan esteellisyydestä esitellään Rovaniemen kaupunginhallitukselle. Kuntaliitto ei näe asiassa esteellisyyttä tai muitakaan ongelmia.                                                                                                                                                                                  

 17.06- 31.12.2008 Rovaniemellä tarkastuslautakunta, kaupungin tilintarkastajat, kuntaliitto ja Rovaniemen rikospoliisin sekä KRP:n yhteinen talousrikosyksikkö tutkivat mahdollisia jääviysepäilyitä ja kaikki em. tahot toteavat epäilyt tutkinnassaan perusteettomiksi.  

syyskuu 2008: Nova pyytää Kevan suostumusta sen ja Kevan välisen esisopimuksen siirtämiseksi OKAlle, joka on rakentanut kelkkatehtaan. Siirtoa esitetään Oka Oy:n ehdotuksesta koska Oka Oy halusi turvata saatavansa.

03.10.2008 Keva antaa suostumuksensa vtj Viherkentän ja kiinteistöjohtaja Markkolan allekirjoittamalla kirjeellä. Nova myy Keskinäinen KOY Rovaniemen Ahjotie 30 osakekannan Okalle ja saa velkojen kuittauksen jälkeen rahaa 290 000 euroa.

Marraskuu 2008: Novan ja BRP:n esisopimus vanhan tehtaan kaupasta puretaan koska Nova ei saa maailmanlaajuisen taloustaantuman alettua rahoitusta ja sijoittajaa hankkeelle. Vanha tehdasrakennus jää BRP:lle ja tontti kaupungille.

01.12.2008 Keva ostaa Keskinäinen KOY Rovaniemen Ahjotie 30:n osakekannan Oka Oy:ltä.                                                             

 

VUOSI 2009

Kuntien eläkevakuutuksen tarkastusyksikkö, tilintarkastajat, Finanssivalvonta sekä ulkopuolinen tilintarkastustoimisto tutkivat Rovaniemen kelkkatehtaan kaupan Kevan näkökulmasta ja kaikki tahot toteavat asioiden menneen kaikkien ohjeiden sekä määräysten mukaisesti ja antavat "puhtaat paperit" asiaan osallisille.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Arto. Voisitko kirjoittaa tuohon väliin päivämäärät ja tapahumat, jotka kuvaavat vaalirahoituksen etenemistä sekä Sinun kontakteja Kevaan ja Keskustan puoluetoimistoon sekä keskustelut Ari Ruotsalaisen ja Lasse Kontiolan kanssa.

Käyttäjän artsime kuva
Arto Merisalo

Hemmo, nekin kysymykset kyllä KRP:n esitutkinnasta ja sielläkin näkyy ettei kukaan meistä voi muuttaa yhtä asiaa - aikaa ! Siksi minun ei tarvitse kirjoittaa mitään mihinkään väliin ja kun sattumoisin tosiasia on ettei Merisalo tai Kauppinen ole osallistunut BRP.n hankkeeseen ja asiaan enempää kuin tuossa näkyy vaikka monet kaunaiset tahot sitä kuinka toivovatkin !

Ja kukaan ei voi päiville mitään. Kun vaaliraha-asioiden ja kelkkatehtaan projektin yhteensovittaminen ei onnistu pahimmiltakaan p:n puhujilta ja levittäjiltä eikä kaunaisimmiltaan henkilöiltä, ei se onnistu Hemmo sinultakaan ! Totuus kun ei pala tulessakaan ! Kun tosiasiat tulevat KRP:n tutkinnan kautta selville niin olisi hauska nähdä monen "kivenheittäjän" ja p:n puhujan ilme !

Toimituksen poiminnat