Arto Merisalo aitoja ajatuksia Artolta

KESKUSTAN KIUSAAJAT, MARISIJAT JA VUOTAJAT

Kun Suomen Keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen tuli julkisuuteen Iltalehden blogikirjoituksellaan kertoen työpaikkakiusaamisesta, josta Helsingin Sanomat teki muun ohessa Korhosesta isohkon haastattelun torstain lehteen, alkoi Suomen Keskustan nykyjohdossa jälleen mielenkiintoinen puolustautuminen ja syytösryöppy Korhosta kohtaan. Eturintamassa kolme Timoa. Kalli, Kaunisto ja Laaninen. Kolme onnistunutta miestä. Sitten masinoitiin Korhosta vuosien ajan jahdanneet ja suuriäänisesti kritisoineet piirijohtajat Antti Hietaniemen ja Markku Kakriaisen ym johdolla kertomaan, ettei mitään ole tapahtunut. Keskustan puoluehallitus ja työvaliokunta ovat Timojen, Antin, Markun ja muiden hengenheimolaistensa näkemysten mukaan hengeltään Suomen parhaasta päästä oleva organisaatio mitä tulee työilmapiiriin. Puoluetoimiston palkattua henkilökuntaa on puoluehallitus ja työvaliokunta mielestään kohdellut aivan erinomaisesti. Siis Jarmo Korhonen, Aki Haaro, Lasse Kontiola ja liuta muita puoluetoimistossa neljä vuotta työskennelleitä kiusatuksi itsensä kokeneita henkilöitä on näiden lausuntojen esittäjien mukaan vain liian heikkoja ja herkkänahkaisia henkilöitä jotka ovat politiikan toimintaan mukaantultuaan valinneet kannaltaan väärän tehtävän ja sektorin. Mieleeni tulee, että olisivatko nämä selittelyjä antaneet Timot ja Antti, Markku ja muut valinneet väärin tai ymmärtäneet jotakin väärin ?

Suomen Keskustan puoluehallituksessa 8 vuotta ja työvaliokunnassa 6 vuotta istunut sekä Suomen Keskustan työmarkkina-asiain neuvottelukuntaa johtava työmarkkinajärjestö Superin järjestöpäällikkönä työskentelevä Raija Moilanen, jota kaiketi voidaan työnsäkin vuoksi pitää alan ammattilaisena, ei tänään sanomalehti Ilkan haastattelussa olekaan samaa mieltä Timojen trion, kunnallisneuvos Antin ja piirijohtaja Markun kanssa. Päinvastoin. Ilkan otsikko tänään  haastattelussa alkaa: "EI MUKA TIEDETÄ ASIOISTA" Raija Moilasen mielestä työelämän pelisäännöt eivät ole keskustan puoluejohdolla hallinnassa. Moilasen haastattelu vahvistaa kaiken Jarmo Korhosen kirjoittaman ja Helsingin Sanomien haastattelussa kertoman ja paljon enemmänkin. Esimerkkinä joitakin lainauksia haastattelusta Ilkasta: Moilasen mielestä keskustan puoluetoimistolla tehdään nyt nöyrästi töitä ja etsitään siinä sivussa mahdollista uutta työpaikkaa. "jo nyt on keskeisistä tehtävistä lähtenyt ihmisiä uusiin töihin (Suomen Keskustan puoluetoimistosta.) "Ei muka olla tietoisia asioista. Minä olen ainakin ollut koko ajan, odotin vain, koska Jarmo tulee asian kanssa julkisuuteen," Moilanen sanoo. "Viimepäivien keskustelussa Moilasta on harmittanut myös se, että työnjohdolliset ja työelämän pelisääntöihin kuuluvat asiat sekoitetaan keskenään. Työntekijää kunnioitetaan, vaikka hän olisi eri mieltäkin ja hänen mielipiteitään käsitellään rakentavasti," hän opastaa. "En usko, että Jarmo Korhosella on ollut niin valtavan suuri vaikutus, että kun hänet on saatu pois, kaikki olisi nyt sitten hyvin. Ei näin ole tapahtunut, olisin asiasta ihan päinvastaista mieltä," hän sanoo.

Minä sanoisin Raija Moilasen haastattelun luettuani, että OHO Timo Kalli, OHO Timo Kaunisto, OHO Timo Laaninen, OHO kunnallisneuvos Antti Hietaniemi, OHO Markku Kakriainen ja kumppanit. Miksi te haluatte peitellä tosiasioita ja tositapahtumia ??? Miksi haluatte antaa kuvan, että esimerkiksi kaikki kunnallisneuvos Antti Hietaniemen puoluehallituksessa ja työvaliokunnassa Jarmo Korhosesta lausuma henkilöön käypä kohtuuton kritiikki ja syyttely olisi hyväksyttävää ?? Ja se jatkui ja sai jatkua vuosia. Ja muutamat tunnetut puoluehallituksen jäsenet säestivät kunnallisneuvosta. Miksi se kaikki sai jatkua ? Ja miksi se nyt kielletään ? Miksi Lasse Kontiola suurinpiirtein "lynkattiin" ja Mika Lintilän toimesta jopa mediassa esitettiin Kontiolan hyllyttämistä tai erottamista ?? Mitä väärää Lasse Kontiola on tehnyt ?? Monelta osin hänen hyvän strategisen silmänsä ansiosta Keskustan ehdokasasettelusta tuli 2007 vaaleissa onnistunut. Hän teki puoluetoimistossa hyvää ja ansiokasta työtä kuten Aki Haaro ja suuri osa muustakin puoluetoimiston henkilökunnasta 2006-2010. Suomen Keskustan puoluehallituksen jäsenistä esimerkiksi Keski-Pohjanmaan piirin edustaja, kunnallisneuvos Antti Hietaniemi, joka tunnetaan pankkialan ja liike-elämän vaikuttajana, mutta myös hengellisenä uskovaisena miehenä, on ollut yksi rankimpia Korhosen päälle käyjiä puolue-elimissä. Olen viimevuosien aikana kuullut useilta puolue-elimien edustajilta hänen kommenteistaan, joista itsekään en ole jäänyt osattomaksi.

Ja Timo Laaninen, joka pääministerin erityisavustajana yhtäkkiä muistaakin taas istuneensa lähes kaikissa Jarmo Korhosen aikaisissa puoluehallituksen ja työvaliokunnan kokouksissa (Matti Vanhasen presidentivaalikampanjan asioista median kysyessä jokunen aika sitten Laanisen muisti oli tuntuvasti huonompi) voi kysyä, eikä puoluetoimiston henkilökunnan nimittely puolirikolliseksi joukoksi julkisuudessa ole myös kiusaamista. Varsinkin kun nimittelyyn ja väitteisiin ei ollut mitään aihetta. Senhän puoluesihteeri Timo Laanisen ystävältään CAG:n toimitusjohtaja Heimo Hakamolta tilaama puoluetta ja sen läheistahoja koskeva erityistarkastuskin paljasti. Ei löytynyt Matti Vanhasen, Jarmo Korhosen, Aki Haaron ja Lasse Kontiolan osalta uutta paljastettavaa eikä edes Laanisen puoluesihteerikampanjansa aikana viljelemän termin mukaista puolirikollista toimintaakaan. Sensijaan CAG:n laskun kohtaloa voisi edelleen kysyä Hakamolta ja Laaniselta. Onko lasku kirjoitettu ja maksettu erityistarkastuksen osalta ? Tuliko osa laskusta alennuksena Hakamon kertoman tavoin lahjoitukseksi kirjattuna vaalirahoituslain mukaisesti ? Kun Hakamo avoimesti kertoi tarkastuksen todellisen arvon ja sen, paljonko siitä Suomen Keskustalta tullaan CAG:n puolesta laskuttamaan, niin Timo Laaniselta voisi kysyä, että miten asia tuli hoidetuksi ?

Kun tuo samainen selvitys avasi uudelle puoluejohdolle tietoisuuden siihen, että Jarmo Korhosella ja eräillä muilla puoluetoimiston avainhenkilöillä oli työsopimuksessaan sopimus ylitöistä, sai uusi puoluejohto ja CAG lasketuksi, että Suomen Keskustan pitäisi maksaa Jarmo Korhoselle vielä runsaat 200.000 euroa ylitöistä. Jostakin syystä asia vuodettiin medialle niin että Jarmo Korhonen yrittää rahastaa puoluetta ja että "Jarmo Korhonen vaatii ylityökorvauksia." Lausuntoja laitettiin antamaan liberaalisiivelle uskolliset entiset puoluesihteerit TELA:n johtajana nyt työskentelevä Eero Lankia ja puolueen johtotehtäviin nopeasti liberaalikeskustalaisten toimesta palautettu tri Pekka Perttula. Kaksi Korhosta edeltävää puoluesihteeriä jotka kilvan vakuuttivat että ylityöt kuuluvat puouesihteerin perustehtävään. Eero ja Pekka vain unohtivat että työsopimuslain mukaan noudatetaan allekirjoitettuja työsopimuksia, jotka pueluehallituksen ja työvaliokunnan valtuuttamana oli allekirjoittanut puheenjohtaja Matti Vanhanen. Minusta olisi tarpeen selvittää, vaikka viranomaistoimin, kuka tai ketkä Suomen Keskustan johdosta kertoivat Korhosen luottamuksellisia työsopimuksen tietoja medialle ja "vuosivat" ylityöasian ja vielä tarkoituksella vääristellysti. Ensiksi itse selvitetään, että maksuvelvollisuus on ja sitten väitetään Korhosen vaatineen ylityökorvauksia. Minulla on asiasta edellä kerrotusti aivan toinen tieto. Ja sellainenkin tieto minulla on, että Korhonen olisi halunnut asian sopia kokonaisuuteen nähden varsin muodollisella summalla mutta uusi pueluejohto ei halunnut sopia Korhosen kanssa mitään. Menevät siis mieluummin asiasta oikeuteen.

Timo Kaunistohan oli vauhdissa ja virrassa selittäessään medialle että Korhonen puhuu työpaikkakiusaamisestaan vain saadakseen ylityökorvauksensa maksuun. Mitä tekemistä näillä kahdella asialla on Timo Kaunisto ? Sinunhan se pitäisi vallan hyvin tietää kun olet ollut puolueen varapuheenjohtajana ja työvaliokunnan jäsenenä nyt Korhosen asioita pohtimassa. Tiedät tosiasiat, tiedät työsopimuksen ehdot, tunnet työsopimuslainsäädäntöä, miksi edes kyseenalaistat ylityökorvaukset. Ja miksi ummistat silmäsi, korvasi ja ajatuksesi työpaikkakiusaamiselta joista Raija Moilanen avoimesti tänään Ilkassa kertoo ?? Vai etkö luota työmarkkinajärjestön ja alan ammattilaisen Raija Moilasen lausumiin ?? Haluat vain jatkaa omaa Korhoseen kohdistuvaa mustamaalaustasi ?? Suomenmaassa lausumasi ajatukset Korhosesta laittoivat miettimään, että miten mies, joka tiesi omasta avioerostaan ennen Suomen Keskustan puheenjohtajavaalia ja vaalikierrosta, ei voinut kertoa sitä julkisuuteen kuin vasta sitten kun oli tullut valituksi puolueen varapuheenjohtajaksi. Kyllä puoluejohdon yksityiselämä on varsin julkista ja kiinnostaa puolueen kannattajia ja jäseniä, varmasti myös puoluekokousedustajia. Mutta Timo Kaunisto ei nähnyt tarpeen tällaista pientä yksityiselämän asiaa ja seurusteluaan kilpailevan puolueen, Vihreiden, kansanedustajan Kirsi Ojansuun kanssa, kertoa julkisuuteen. Miksi Timo opastat ja ojennat Korhosta ja muita kovasti mutta itse toimit mielestäni aika erikoisella moraalilla ?

Mutta sitten toiseen Keskustaan liittyvään asiaan. Olen saanut Keskustan nykyjohdon lähipiiriin kuuluvilta henkilöiltä kuulla, että poliisin esitutkinta-aineistoa olisi levitelty puoluejohdon valinnan ja kampanjoinnin aikana tarkoituksellisesti eri tahoille. Erityisesti KMS:n osalta suoritetun esitutkinnan aineistoa. Tämän aineiston vuodosta medialle Itä-Uudenmaan poliisi on jo käynnistänyt esitutkinnan. Minulle on kerrottu muutama Suomen Keskustan nykyjohtoon kuuluva avainhenkilö, joilla aineistoa olisi ollut. Siksi lainaankin tähän nykyisen pueluesihteeri Timo Laanisen silloin johtaman Suomenmaa -lehden toimittajan Janne Impiön blogikirjoitusta:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Puoluesihteerin kuudes aisti

15.04. klo 16:10

Janne Impiö

Tästä viikosta alkaen keskustan sisällä alkaa kyllä todellinen kissa ja hiiri -leikki. Kuka oikein jatkaakaan puolueen johdossa ensi kesäkuun puoluekokouksen jälkeen?

Kuluneen viikon aikana muun muassa Helsingin Sanomat ja Yleisradio ovat kilpaa uutisoineet poliisin KMS-esitutkintamateriaalin yksityiskohtia. ”Salaisia” esitutkintapapereita on kopioitu nippukaupalla ja niitä jaettu pitkin pääkaupunkiseutua sekä toimituksille että monille yksittäisille henkilöille.

Keskustan johto velloo näiden paljastusten vuoksi seuraavat viikot. Keskustaa sivaltavat uutiset tuskin vielä tähän loppuvat.
Puheenjohtajaehdokkaista ensimmäisenä ärähti Mauri Pekkarinen. Ylen Aamu-tv:ssä hän suuntaisi katkuisen viestin Apollonkadulle, kun hän vaati puoluesihteeriä vastuuseen vaalirahasotkuista. Paljastusten vuoksi keskustan eduskuntaryhmästäkin tuntuu tupruttavan savua maakuntiin Islannin tulivuorenpurkauksen tavoin.

Enää odotellaan vain puoluesihteeri Jarmo Korhosen päätöstä, aikooko hän edes yrittää kolmannelle puoluesihteerikaudelle. Pelimiehenä hän osaa pitää kuulijoita varpaillaan panttaamalla päätöstään aina toukokuulle saakka. Hieman hupaisaa on, että puoluesihteeri Korhonen – jotenkin taas kerran – aisti tulevat lehtiotsikot. Hän matkasi maanantaina koko viikoksi Brysseliin yhdessä keskustan piirien toiminnanjohtajien kanssa. Seurue palasi torstaina Helsinkiin. Korhonen sai lentokentällä sankarimaisen vastaanoton, kun lehdistöäkin oli häntä vastassa lentokentällä vaikka kuinka paljon.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Kun toimittaja Janne Impiö kirjoittaa Jarmo Korhosesta tuon bloginsa, kertoo hän siinä selkeästi esitutkinta-aineiston kopioinnista ja jakelusta. Tuota asiaa ei voi sivuuttaa vain "olankohautuksella" vaan ajattelin asianomistajana pyytää, että Itä-Uudenmaan poliisi esitutkinnan yhteydessä selvittää myös saamani tiedot ja kuulee niitä Keskustan nykyjohtoon kuuluvia henkilöitä, jotka minulle kerrotun tiedon mukaan ovat pitäneet hallussaan tai saaneet salaista esitutkinta-aineistoa haltuunsa.

Miten tietoja on juuri sopivasti vuodettu ja vuodatettu medialle Keskustan puoluejohdon valinnan ja kamppailun alla ja nimenomaan niin, että vuotojen kärki kohdistui Jarmo Korhoseen, jolla esimerkiksi KMS:n esitutkinnassa ei ole ollut mitään roolia, sitä voi kysyä ja ehkä siihen joskus saamme vastauksenkin !

Keskustan nykyjohto voisi osaltaan pohtia puoluehallituksessa ja työvaliokunnassa yleisellä tasolla, ketkä ovat kiusaajia, ketkä vuotajia ja ketkä "marisijoita." Tämän kyselyn voisi kukin aloittaa itsestään ja sitten tuosta puoluejohdon omasta ydinjoukosta ja kohdistaa vasta sitten syytöksiä ja kritiikkiä muille tahoille. Raija Moilasen haastattelu puhuu omaa kieltään ja moni muu seikka samoin.

Kun jatkuvasti olette kuuluttaneet avoimuuden ja puhtaan pöydän uutta linjaa niin nämä asiat eivät mielestäni oikein istu siihen. Ei teistäkään kukaan sentään Jumalan asemassa (ja Suomen lain ulottumattomissa) ole vaikka lausumistanne on sellaiseen käsitykseen välillä jäänytkin !

Eikö nyt kannattaisi keskittyä puolueen historian surkeimpien kannatuslukemien nostamiseen ja politiikan tekemiseen sekä täydelliseen avoimuuteen, jota uusi puoluejohto Lahdessa yhdessä lupasitte ?! Jos avoimuutta halutaan, julkaiskaa puoluehallituksen ja työvaliokunnan keskustelumuistiot. Antti Hietaniemi ja Markku Kakriainen voisivat myös avoimuuden nimissä julkaista keskenäiset Korhosta koskevat sähköpostikirjeenvaihtonsa, joita lähettelivät myös muille puoluehallituksen jäsenille. Ja Mari Kiviniemi voisi avata taustayhdistystensä varainkeruun tiedot ! Nämä kaikki kertoisivat varmasti omaa karua kieltään tosiasioista ! Siksi nämä viimepäivien lausumat eivät mielestäni kyllä anna edelleenkään kuvaa avoimuudesta vaan ihan päinvastaisesta toiminnasta !

 

Arto Merisalo

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Arto

Joko Sinäkin liityit kiusattuihin. Eivätkö puoluetoverisi halua enää leikkiä Sinun hiekkalaatikollasi?

Käyttäjän artsime kuva
Arto Merisalo

Pekka, kiitos rakentavasta palautteestasi. Peräänkuulutan vain nykyjohdolta Lahden puoluekokouksessa luvattujen asioiden/linjojen toteuttamista ! Ei puoluesihteerin tarvitse leikkiä minun tai muiden hiekkalaatikolla Pekka - ei sinunkaan !

hyvää pyhäinmiestenpäivää sinulle

Arto

apris28 (nimimerkki)

Seurasitko Arto PN:n kokouksen kulkua? Oletan että seurasit ja olet tietoinen Vistbackaan kodistuvasta "ajojahdista". Miten kun minulle on syntynyt sellainen käsitys,kun olen lukenut ja katsellut uutisia sekä lukenut blogikommentteja, että Keskustalla on ainakin osittain ollut sormensa tässä pelissä.Keskustan kannatuslukemat kun lähenenvät uhkaavasti persujen lukua.

Mitenkö perustelen "sotkua", no sillä kun Terhi Tikkala lähetti sähköpostina osanottaja listauksen keskiryhmän edustajista ja listalla komeilee myös Vistbackan nimi. Toiseksi huomioni on kiinnittynyt Tikkalan erimuotoisiin kommentteihin. Kommentit ovat siis muuttuneet matkan varrella. Tähän kun lisätään vielä keskiryhmän hallitukseen kuuluvat suomalaiset edustajat vihreiden Niinistö ja keskustan Seurujärvi, niin epäilyt sen kun vahvistuvat.

Kerropas oma näkemyksesi tähän "soppaan".

Tuomo Ruponen

Vaikuttaa kiinnostavalta. Kiitos kirjoituksestasi. Kepun sotkuja on noussut pintaan jo kohta vuosikaupalla - tuskin ne ihan heti loppuvat :)

dc (nimimerkki)

Tuosta aineistosta voisi soppaan kytkeytymätön tehdä väitöskirjan, saataisiin Kepuun yksi tohtori lisää. Toivottavasti ei kuitenkaan yhtä korruptoitunut kuin kaikki edelliset.

Eläisipä Johannes Virolainen, hän kyllä laittaisi puolueensa ojennukseen;=J

Käyttäjän JaniRantala kuva
Jani Rantala

Kepun maalaisisännät voivat olla juntteja ja vähän yksinkertaisia, mutta rikollisia he eivät ole. Kun katsoo mihin tilaan Kepu on saatu ainoastaan alle kymmenessä vuodessa niin on ihan selvää että välit puoluessa eivät voi olla hyvät. Merisalolle ja muille kepun tuhoajille kyssäri oletteko koskaan koittaneet asettua niiden maalaisisäntien asemaan jotka ovat koko ikänsä olleet kepun toiminnassa mukana.

Toimituksen poiminnat