Arto Merisalo aitoja ajatuksia Artolta

Nova -case, paljon avoimia kysymyksia, mutta oikeudessa asiat vihdoin selviävät

Olen tässä viimeviikkoina ja tänään saanut jälleen, ikävä kyllä, olla mukana median uutisoinnissa niin kansanedustaja Ilkka Kanervaan liittyvän oikeudenkäynnin, kuin myös Novaan liittyvien oikeudenkäyntien osalta.

Olen tyytyväinen, että asioiden käsittely oikeudessa vihdoinkin alkaa ja luottavaisin mielin sekä tapahtumat ja tosiasiat tuntien lähden Novaan liittyviä oikeudenkäyntija käymään !

Kun Nova Group MTV3:n 45-minuuttia ohjelman ja muun kyseisen mediatahon "uutisoinnin" ja Timo Kallin aikaansaaman vaalirahakohun myötä KMS-kytkentöjensä vuoksi toukokuussa 2008 joutui julkisuuteen, ymmärsin,  että siitä seuraa vuosien aikainen "mediasirkus" enkä tuossa näkemyksessäni paljon erehtynyt. Kun politiikka kytkeytyy mihin tahansa asiaan, liittyvät siihen myös suuret intohimot puoleen ja toiseen sekä median suuri kiinnostus.

Maailmantalouden romahdus syys-lokakuussa 2008 tiesi myös Nova -konsernille suuria vaikeuksia. Jo sovitut kiinteistökaupat sekä kiinteistökehityshankkeet peruuntuivat ja yhtiöiden hyvältä näyttänyt tulevaisuus romuttui loppuvuonna 2008. Vielä kesällä ja syyskesällä tällaista ei voinut odottaa tai olettaa. Ei edes vaalirahakohun kytkentöjen ja mediakohun keskelläkään. Siitä kaikesta olisi luultavasti selvitty, mutta maailmantalouden romahduksesta ja kiinteistöliiketoiminnan lamaantumisesta ei selvitty.

Kun Nova -konsernin yritykset yrityssaneerausten rauettua kesäkuussa 2009 eli noin kaksi vuotta sitten ajautuivat konkurssiin, alkoi mieletön tietyn mediatahon kautta tapahtunut painostus. Se oli omaa luokkaansa. Ja tuolle mediataholle tietoja "syöttivät" Novan omaan henkilökuntaan kuuluneet tahot keväästä 2008 aina konkurssiin asti ja sen jälkeenkin. Saatiin aikaiseksi kohujuttuja ja kohuotsikoita. Kun vaalirahakohu 2008 toukokuussa alkoi, oli sen keskipisteenä KMS-idean erääksi isäksi ja arkkitehdiksi ilmoittautunut Nova Group Oy:n toimitusjohtaja Tapani Yli-Saunamäki. Hän kertoi omasta roolistaan mm. laajassa haastattelussa Helsingin Sanomissa ja muutamien muiden lehtien haastatteluissa. Mutta kun Novan liiketoimissa syksyllä ja loppuvuonna 2008 alkoi tulla ongelmia maailmantalouden romahdettua, alkoikin roolitus kääntyä ja allekirjoittaneesta tulikin yhtäkkiä keskeisin henkilö lähes kaikkeen mahdolliseen.

Kun Novan konkurssi kesäkuussa kaksi vuotta sitten oli tosiasia, käännettiin koko Nova -jutun huomio minuun ja Tapani Yli-Saunamäki sekä muu Novan operatiivinen johto jätettiin taka-alalle. Erilaiset "paljastukset" MTV3:n 45-minuuttia ohjelmissa ja uutisoinnissa olivat osoitus siitä, että joku tai jotkut tahot toimittivat hyvin valittua, pääosin minuun kohdistuvaa Nova -konserniin liittyvää sisäistä aineistoa, kirjanpitomateriaalia ja muita asiakirjoja sekä tietoja medialle, erityisesti MTV3:lle. Kun tein tästä yhtiöiden sisäisen materiaalin vuodosta tutkintapyynnön poliisille, ilmoitti poliisi liki puolentoista (1,5) vuoden harkinnan jälkeen, ettei sillä ole resursseja ja varoja suorittaa esitutkintaa tai että "näyttö ei riitä." Asian selvittäminen ei olisi ollut vaikeaa, mutta poliisin mukaan oli. Alustavat puhelutiedot kun jo olivat kertoneet, ketkä Novan työpuhelimilla olivat kontaktoineet esim. MTV3:n suuntaan. Mutta poliisia asia ei kiinnostanut. Suomessa saa ja voi siis tämän mukaan laillisesti yrityksen sisältä toimittaa tietoa (kirjeenvaihtoa, kirjanpitoaineistoa, sähköpostiasiakirjoja yms) medialle joutumatta siitä vastuuseen. Näin päätti Helsingin poliisilaitos, kun katsoi, ettei esitutkintaa ollut tarvetta jatkaa. Samoin esitutkinta-aineiston vuotaminen ennen syyteharkintaa tietyissä tutkintahaaroissa, sekin siis sallittiin. Poliisi ei nähnyt tarpeen selvittää sitäkään vastaavin perustein. 

Mutta 2009 kesällä poliisilla oli varaa suorittaa esitutkintaa. Ja ihan oma-aloitteisesti. Kun Nova konserni oli kaatunut ja MTV3 oli uutisointiaan aktiivisesti harjoittanut, päätti Helsingin rikospoliisi aloittaa esitutkinnan Nova -konsernin yrityksiin liittyen. Ennen kuin konkurssipesät olivat edes tehneet tutkintapyyntöä, oli esitutkinta käynnissä. Näin minulle on kerrottu. Asiaa edesauttoi siis valtava julkisuus ja julkisuuteen pesänhoitajien sekä konkurssiasiamiehen toimittama "erityistilintarkastuskertomus." Ja vaikka asianajoliiton säännöt kieltävätkin julkisuuden käytön asianajajan työssä ja toiminnassa, en ole voinut välttyä ajatukselta/käsitykseltä, etteikö Novan asioiden osalta olisi tällaista ollut havaittavissa.

Novan "erityistilintarkastuskin" lienee laatuaan ainutlaatuinen Suomessa. Sen tilasi ja maksoi konkurssiasiamies. Tilaus tehtiin pikatyönä. Yhtiöt oli ehditty juuri ja juuri asettaa konkurssiin, kun konkurssiasiamies Eeva Arko-Koski tilasi entiseltä alaiseltaan (konkurssiasiamiehen toimistossa aiemmin työskenneeltä) Seppo Suontaustalta ja tämän edustamalta Tuokko Tilintarkastus Oy:ltä erityistilintarkastuksen Nova Group Oy:n hallintoon ja kirjanpitoon. Todettakoon myös, ettei Tuokon jääviyttä tehdä työtä selvitetty siltäkään osin, että Novan omana tilintarkastajana toiminut KHT -tilintarkastaja oli Tuokon aiempi työ- ja yhtiökumppani. Konkurssiasiamies ei vaivautunut edes noudattamaan itse luomiaan konkurssiasiain neuvottelukunnan ohjeita tässä Tuokon "erityistilintarkastuksessa." Esimerkiksi yhtiön liiketoimintaa ja sen laajuutta ja mahdollisuuksia ei analysoitu, ketään Novan avainhenkilöitä tai vastuuhenkilöitä ei haastateltu (paitsi entistä hallintopäällikköä, jonka Tuokko palkkasi omaksi hallintopäällikökseen).

On myös huomioitava, että Tuokon tekemän erityistilintarkastuksen keskeisenä "pohjana" olivat NG:n ja NKK:n pesänhoitajien tekemät velallismuistiot, jotka olivat hyvin subjektiivisia ja edustivat konkurssipesän näkemyksiä. Näiden velallismuistioidenkaan laadintaan eivät yhtiöiden avain- ja vastuuhenkilöt voineet vaikuttaa eikä niitä varten kysymyksiä esitetty. Kyseiset velallismuistiot sensijaan toimitettiin julkisuuteen kuten muukin aineisto on toimitettu ja tietysti ennen kuin niitä oli edes asianosaisille esitelty. Ja pesänhoitajat saivat tietysti poliittisesti kiinnostavan kytkennän kautta "paistatella" julkisuudessa kertoen mm. Novan "holtittomasta" rahankäytöstä ja "törsäilystä" sekä nimistä, joiden kanssa oli syöty lounaita jne. Unohtaen tosin sen, että rahankäytön aikana Nova -yhtiöiden asiat olivat vielä kunnossa ja liiketoiminnan näkymät hyvät.

Erityistarkastus tehtiin poliittisen kytkennän/tilanteen sekä median painostuksen alla. Väistämättä tulee mieleen, että etsittiin vain asioita, syitä ja tekijöitä, joilla voidaan Novan vastuuhenkilöt, erityisesti minut ja Tapani Yli-Saunamäki saada vastuuseen. Stalinin ajatus: "syylliset ovat löytyneet, rikos puuttuu" tuli mieleen, mutta epäiltyjä tekoja ja aiheita löydettiin Tuokon tekemän "erityistilintarkastuksen" kautta.

Samalla unohdettiin, että Nova -konserni oli ollut hetki sitten liki 12 miljoonaa euroa vaihtava toimiva yritysryhmä, jolla oli noin 60 työntekijää. Nyt kaivettiin velallismuistioiden ja "erityistilintarkastuksen" kautta lista tapahtumia ja asioita, jotka yhtiön toimiessa normaalisti eivät olisi edes teoriassa olleet minkäänlaisen rikosepäilyn alaisia; vaalituet, sponsorointi niin hengelliseen työhön, kulttuuriin, urheiluun ja muuhun vastaavaan liittyen, autohankinnat, liikelahjat, ulkomaan työmatkat (jotka muutettiin mediassa lomamatkoiksi) sekä lähipiirilainat, jotka pääosin oli maksettu konkurssiin mennessä pois (ja joista oli maksettu korot sekä joissa oli ollut vakuudet). Väitettiin, ettei yhtiö olisi saanut ostaa työsuhdeasuntoihin kalusteita eikä konsernissa olisi saanut lainata yhtiöiden kesken varoja toisilleen (vaikka tämäkin on normaalikäytäntö konserniyrityksissä.) Suomessa yhtiöt ovat saaneet aiemmin itse päättää työsuhdeautojensa hinnat, merkit sekä hallituksen puheenjohtajana toimineen osakkeenomistajan palkan. Toiselle osakkeenomistajalle palkka vain maksettiin hallituksen puheenjohtajan, toiselle myyntipäällikön nimikkeellä (eikä siihen toiseen nimikkeeseen ole puututtu, vaikka työ yhtiön kannalta on ollut vastaava kuin toisenkin.) Novan tapauksessa niitä kaikkia pidetään velalliskertomuksissa, "erityistilintarkastuksessa" ja esitutkinnassa kohtuuttomina ja/tai perusteettomina.

Ja sitten lopuksi väitettiin, että minä olen nostanut perusteetta palkkaa yhtiöstä juuri ennen saneerausta. Ja tämän viimeisen väitteen uutisoinnissa HS:n toimittaja kesällä 2009 käytti vielä KRP:n rikostarkastajan lausumaa jutussaan väittäen lähes suoraan minun syyllistyneen asiassa rikokseen. Tosin KRP:n kyseinen poliisi kielsi tämän lausuman minulle seuraavana päivänä käydyssä puhelinkeskustelussa. Olisin toki voinut tehdä asiassa tutkintapyynnön ja pyytää kuulustelemaan KRP:n tutkijan ja toimittajan sekä selvittämään, kumpi puhui minulle totta. Toki sen voi tehdä vieläkin. HS sekä myöhemmin tutkintaa suorittaneet tahot ovat tässä asiassa unohtaneet yhden tärkeän asian. Nostin palkkani heinäkuun 2008 alussa, en vuoden 2008 lopussa, jolloin sen lopullinen kirjaus tehtiin kirjanpidollisesti. Nova Kiinteistökehitys Oy:n asiat olivat tuolloin (heinäkuun 02 päivänä 2008) kunnossa eikä maailmantalouden syys-lokakuiden 2008 romahdusta tiennyt kukaan. Ei ollut kristallipalloa, josta sen olisi voinut katsoa. Nostin saatavani työstä, jonka olin tehnyt ja josta työstäni Nova oli saanut täydet suorituksensa jo vuosina 2007 ja 2008 mutta ei ollut tilittänyt minulle työsopimukseni mukaan kuuluvia provisiopalkkaosuuksia. Samalla perusteella maksettiin Novassa palkkaa ja palkkioita kymmenille muille henkilöille ja minun saamani provisiopalkkaosuus oli vielä muita runsaasti pienempi, mutta työsopimukseni mukainen. Tekemäni työ ja tulokset olivat tuoneet Novalle sen liikevaihdosta 30-60 % eri vuosien aikana. Tätä ei tietysti kukaan ole koskaan kiistänytkään, mutta ei myöskään kukaan ole halunnut huomioida tai myöntää.

Ja jotta voidaan syyttää törkeästä velallisen epärehellisyydestä, pitää yhtiöiden olla maksukyvyttömiä. Tätä maksukyvyttömyyttä varten on esitetty väite, että Nova Group Oy ja Nova Kiinteistökehitys Oy olisivat kirjanneet jaksotuksia nk. keskeneräisten töiden ja eräiden kulujen osalta väärin ja että yhtiöt olisivat sitä kautta olleet maksukyvyttömiä toinen alkuvuodesta 2006, toinen alkuvuodesta 2007. Yhtiöiden KHT-tilintarkastaja on hyväksynyt nämä tavanomaiset alalla yleiset kirjauskäytännöt ja kun tunnen Novan kirjanpidosta sekä käytännön hallinnosta vastanneet henkilöt uskon, että kaikki kirjaukset on aikanaan tehty oikein. Mutta poliisitutkinnan ja syyttäjän mukaan ei ole ja nyt tämä kirjanpidollinen ja teoreettinen kysymys on ratkaisevinta koko Nova -oikeudenkäynnin osalta. Ovatko yhtiöt olleet ja jos ovat, milloin, maksukyvyttömiä. Kumpikin yhtiö on kuitenkin maksanut laskunsa ja veronsa syyskesään 2008 asti. Maksukyvyttömäksi 2006 ja 2007 väitetyiltä yhtiöiltä se on kohtuullinen suoritus. Jos kirjaukset on tehty oikein, kuten yhtöiden KHT-tilintarkastajakin on hyväksynyt, putoaa pohja syytteiltä pois. Asiat siis selviävät vain oikeudessa ja oikeus aikanaan ratkaisee todistajia sekä muuta näyttöä arvioituaan ja kuultuaan, mikä tulkinta on oikein.

Ja on monta muuta asiaa, jota ei ole haluttu huomioida tai otettu huomioon asioista uutisoitaessa eikä asioiden käsittelypaikka olisikaan tosiasiassa julkisuudessa. Mutta Novan vaalirahakytkentöjen vuoksi se nyt vain on tosiasia, että kaikki yhtiöiden asiat on läpivalaistu julkisuudessa yksipuolisen erityistarkastuksen tai pesänhoitajien yksipuolisten lausumien kautta ja pakko niitä on ollut minunkin kommentoida. Siksi tämäkin blogikirjoitus ja pitkä "vuodatukseni" jossa kerron omia näkemyksiäni ja tuntemuksiani tästä Nova -casesta.

Tiedän itse Novan asiassa muiden syytteeseen joutuneiden yhtiön vastuuhenkilöiden kanssa tosiasiat ja totuuden mitä on tapahtunut ja miksi. Sitä ei kerro yksipuolinen, mielestäni tilaustyönä julkisuutta ja poliisia varten tehty "erityistilintarkastuskertomus" kesältä 2009, johon meistä avainhenkilöistä kukaan ei saanut ennalta lausua mitään ja mihin meiltä keneltäkään ei vaivauduttu kysymään mitään näkemyksiä tai tietoja. Kertomus toimitettiin konkurssiasiamiehen ja/tai pesänhoitajan toimesta medialle ennen kuin sitä oli annettu yhtiöiden edustajille, siis asianosaisille. Sekin kertoo toiminnasta ja sen tarkoitushakuisuudesta jotakin.

Esitutkinta Helsingin rikospoliisissa syyskesällä 2009 perustui tähän Tuokko Tilintarkastus Oy:n "erityistilintarkastukseen", mediassa esiintyneisiin aineistoihin ja väitteisiin mm. Helsingin Sanomissa perusteettomaksi väitetystä palkkanostostani. Helsingin rikospoliisin esitutkinnasta minulla ei ole sinänsä mitään negatiivista huomauttamista. Asiallisia ammattilaisia ovat. Ilman tunteita ja kiihkoa tuo esitutkinta suoritettiin, tosin yksipuolisella  "erityistarkastusaineistolla", mutta se ei toki ollut poliisin syytä.

Sama "erityistilintarkastus" on ollut myös Nova -casessa nostettujen syytteiden pohjana. Lähes kaikki samat asiat, jotka ovat esiintyneet tuossa "erityistilintarkastuksessa" ja esitutkinnassa, virheineen päivineen, niistä on nostettu sittemmin syyte.

Yksi esimerkki virheistä on väite, että Novalla olisi ollut Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomien KMS-tukiin liittyvät lehti-ilmoituslaskut saamatta ja että kirjaukset olisi tehty väärin ja me vastuuhenkilöt olisimme tältä osin syyllistyneet törkeään kirjanpitorikokseen ja aiheuttaneet Novalle lehti-ilmoituslaskujen määräisen vahingon. Yhtiöiden kirjanpito kuitenkin osoittaa aukottomasti, että Nova Kiinteistökehitys Oy on saanut näiden lehti-ilmoitusten rahamäärät tililleen, eli yhtiöltä on laskutettu mediatalojen toimesta ilmoituskulut + alv ja Nova on ilmoituslaskut sekä alv:n laskuttanut edelleen ja saanut suorituksen. Silti syyte on nostettu tältäkin osin, vaikka selkeä virhe on osoitettu poliisin lisätutkinnalla. Lisäksi konkurssipesä on vaatinut asianosaisilta tätä lehti-ilmoitusten summaa korvattavaksi. Tämä on vain yksi esimerkki jutun erikoisista virheistä tai asioiden subjektiivisesta käsittelystä.

Jo yksin näiden kaikkien seikkojen vuoksi meidän syytteeseen joutuneiden oli pakko tilata ja teettää uusi erityistarkastus riippumattomalla KHT-tilintarkastusyhteisöllä. Tämä uusi erityistarkastus esitetään Novaan liittyvän rikosjutun käsittelyn yhteydessä. Lisäksi tulemme kuulustuttamaan oikeudenkäynnissä runsaasti todistajia, jotka voivat kertoa asioista oikeudessa objektiivisesti, poliittisten kytkentöjen tai poliisin esitutkinnan aiheuttamaa painetta tuntematta.

Sanoin eräälle läheiselleni jokunen päivä sitten, että jos olemme tietoisesti tehneet yhdenkään rikoksen, kukaan meistä seitsemästä syytteeseen joutuneesta Novan vastuuhenkilöstä, tuomittakoon se henkilö tai meidät kaikki. Tämän ajatuksen kanssa ja nöyrin mielin lähden oikeuden eteen vastaamaan syyttäjän vaatimuksiin.

Toivon ja odotan vain oikeudenmukaista käsittelyä asioissa. Liiketoiminnassa 2006-2008 vuosina ollutta vauhtia ja sen mukanaan tuomia virhearvioita tai vääriä valintoja/ratkaisuita on varmasti päätöksenteossamme ollut. Sitä en edes kiistä.  

On paljon avoimia kysymyksia, mutta oikeudessa asiat vihdoin selviävät !

Asian käsittely vienee eri oikeusasteineen vuosia. Mikään ei ole raskaampaa, kuin "roikkua löyhässä hirressä" sen ajan ja odottaa. Mutta tämä on elämää ja kaikki tämä on vain nöyrästi hyväksyttävä ja otettava vastaan.

 

Arto Merisalo


 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

TV-1:ssa tulee uusintana suomalainen "perhesarja" Uudisraivaajat.

Sitä on mielenkiintoista seurata ja se antaa somasti lihaa edellä kirjoitettun selonteon skeletonille.

Mainiot roolisuoritukset, erityisesti kolmen miehen osalta (Kari Heiskanen jne) tekevät sarjan seuraamisen kesän kuluessa ihan vaivan arvoiseksi, jos tv:n äärellä haluaa sunnuntaisin 50-minuuttisen viettää.

Eilen tuli vasta osa 3, joten 9 osaa on vielä tuloillaan.

Vahva katsomissuositus - Merisalon tuskin kuitenkaan kannattee vaivautua, koska hänen kuvaamansa tarina on vähän liian renesassimaisen runsas tuohon sarjaan verrattuna.

Käyttäjän mikkolahti kuva
Mikko Lahti

Toivotaan oikeuden ja nöyryyden voittoa Arto.

Ne ovat aika harvinaisia nyky-Suomessa.

Kuitenkin Jumala on ylpeitä vastaan, mutta nöyrille Hän antaa armon.

Voimia sinulle ja läheisillesi koettelemuksen päivinä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Niin toivon minäkin.

Jokainen korruptiorikollinen kiven sisään.

Korruptio on järjestäytyneen yhteiskunnan salakavalin syöpä,- ja se rohottaa meillä suomessakin monella tavalla.
Virkanimityksissä,- ja poliitikkojen lahjomisena, johon Merisalokin lienee syyllistynyt.

Ei kai meidän syyttäjämmekään ihan hölmöjä ole. Ei ne syytteitä hihastaan kaiva.

Naurettavinta tässä oikeusvaltiossa on talousrikollisten kuorossa huutama: "Kiistän syyllistyneeni mihinkään." Merisalonkin kaveri, Ilkka Kanerva vakuutti syyttömyyttään ihan tuhannen prosentin varmuudella.

Ei muuta, kuin poliitikkojen ostajat poseen.

Se olkoon rehellisten ihmisten tunnuslause tässä valehtelijoiden yhteiskunnassa.

Käyttäjän artsime kuva
Arto Merisalo

Markulle terveisiä ja kiitoksia palautteesta. Hienoa, että kirjoitat nimelläsi ja kuvallasi. Kun ketään ei ole vielä todettu syylliseksi mihinkään (ei poliitikkoja tai muitakaan) niin rohkeata on syyttää muita, mutta onneksi olet ilmeisen onnistunut mies. Hienoa, että sellaisiakin on. Länsimaiseen sivistykseen kuuluu, että jokainen on niin kauan syytön, kunnes on tullut lainvoimaisesti tuomituksi. Olettaa kai sopii, että myös Suomesssa ??!!

Ja ihan tiedoksi, että julkaisen vain ne kommentit, joissa henkilö esiintyy omalla nimellään ja kuvallaan (eli henkilön voi todentaa.) Näille palstoille ylipäätään kirjoittaa nimettömänä, nimimerkillä tai väärillä nimillä niin paljon kaunaista väkeä (jolla on ilmeisesti tosi paha olo itsensä kanssa.) Reilu peli puolin ja toisin !

terv. Arto Merisalo

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"On paljon avoimia kysymyksia, mutta oikeudessa asiat vihdoin selviävät !"

Niin, toivottavasti selviävät.
Minä kansalaiskeskustelijan ominaisuudessa pidän sinua syyllisenä, sillä perusteella, joka mediasta on ollut mahdollista saada.

Samoin pidän syyllisinä kavereitasi Saunamäkeä, Kakkosta. Sukaria jne.
Kaikki te olette syyllistyneet korruptiorikokseen, se on mielipiteeni kansalaiskeskustelijana.

Myös rahojenne vastaanottavia poliitikkoja pidän rikollisina riippumatta siitä, käsitelläänkö asiaa oikeudessa vai ei.

Mutta, kukkona tunkiolla on tietysti kokoomuslainen, entinen ulkoministeri,- ja kännykkähuolimaton Ilkka Kanerva... Koijarien koijari.

Suomalaiseen korruptioon kuuluu myös oikeusistuinten, syyllisten vapauttaminen. Varsinkin, kun kyseessä on ns. isokenkäiset.

Siis, oikeus saattaa suomalaiseen tyyliin todeta Merisalonkin kohdalla, että: "Ei ole näyttöä," mutta minulle kansalaiskeskustelijana näyttö on riitävä.

Ilmoitankin juhlallisesti koko Suomen kansan nimissä pitäväni em. henkilöitä syyllisinä, jos oikeuslaitos ei siihen kykene.

Käyttäjän artsime kuva
Arto Merisalo

Markulle, kiitos selkeyttävästä kommentistasi. Viliholle tiedoksi, että en ole ollut enkä ole vapaamuurari.

Toimituksen poiminnat